Η ιστορική εφημερίδα ΕΡΓΑΤΗΣ που εκδόθηκε το 1907, είναι η πρώτη πολιτική στιγμή οργάνωσης και αφύπνισης της εργατικής τάξης στο Βόλο. Όργανο των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού, συνδέθηκε οργανικά με την ίδρυση του εργατικού Κέντρου Βόλου το 1908, το προοδευτικό σοσιαλιστικό κίνημα του Πλάτωνα Δρακούλη, το κίνημα του Παρθεναγωγείου Βόλου και διέκοψε τη λειτουργία της στο 83ο φύλλο το 1911 όταν η αντίδραση της εποχής, οδήγησε την εφημερίδα και το ΕΚΒ στη δίκη των Αθεϊκών.
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα, η αφύπνιση της εργατικής τάξης αποτελεί ιστορικό καθήκον. Μετά από μια μακρά περίοδο «κοινοβουλευτικής ειρήνης», ολόκληρο το εργατικό κίνημα μπαίνει σε μια οξύτατη μάχη σύγκρουσης με το κεφάλαιο.

Ο Δεκέμβρης του 2008 υπενθύμισε τα καθήκοντα της τάξης μας. Η ιστορία δεν μας ρωτά αν είμαστε έτοιμοι και προετοιμασμένοι. Το κεφάλαιο και το κράτος ετοιμάζεται γι αυτή την αναμέτρηση με ό,τι είναι η ουσία του: τα ένοπλα σώματα ασφαλείας, τους παρακρατικούς μηχανισμούς και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής.
Έχουν περάσει σχεδόν 100 χρόνια από τη διακοπή της κυκλοφορίας του ΕΡΓΑΤΗ.
Ενώνουμε το «μικρό» διάλειμμα της ιστορίας με το κόκκινο νήμα των χιλιάδων αγωνιστών εργατών, επώνυμων κι ανώνυμων, με ηγεσίες άλλες φορές πρόθυμες να πεθάνουν αλλά κατώτερες για τις ιστορικές περιστάσεις που ζούμε, άλλες φορές με ηγεσίες που έχουν πουλήσει τη ψυχή τους στο κεφάλαιο, με χιλιάδες θύματα στο μέτωπο της μάχης, θύματα στο βωμό του κέρδους των αφεντικών.
«Η Βάρκιζα τελείωσε, ο εμφύλιος ταξικός πόλεμος άρχισε» έγραφε ένα σύνθημα στη Λάρισα όταν διαδηλώναμε για την απελευθέρωση των συλληφθέντων του Δεκέμβρη.

Το 84ο φύλλο του ΕΡΓΑΤΗ κυκλοφορεί τον Απρίλη. Είμαστε ικανοί να το κρατήσουμε στα χέρια μας; Η ιστορία δεν μας ρωτάει, το απαιτεί και είμαστε εδώ παρόντες για να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία της επαναστατικής μας παράδοσης.

«Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα…Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων……ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ»
Κ. ΜΑΡΞ-Φ.ΕΝΓΚΕΛΣ (Κομμουνιστικό Μανιφέστο, 1848).