Μέσα όσοι τα έδωσαν, έξω όσοι τα πήραν
1 Ιουλίου 2009, 13:50Πολύβιος Κανές
Ο Στρατηγός της «Χαμένης Στρατιάς» του εκσυγχρονισμού ξεμπέρδεψε με 100.000 ευρώ και μία απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Το πολιτικό σύστημα (επομένως και το αλήστου μνήμης εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ) θα ξεμπερδέψει άραγε τόσο εύκολα; Το πράγμα «κραύγαζε» από το απόγευμα της Τρίτης, όταν οι πρώην ταμίες του κόμματος είχαν επί της ουσίας αθωώσει με τις καταθέσεις τους τον Θόδωρο Τσουκάτο. Ο 4ος ειδικός ανακριτής κ. Ζαγοριανός δεν θα μπορούσε κατόπιν τούτου να κάνει τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο, από την στιγμή που οι βασικοί μάρτυρες επιβεβαιώνουν πως ο κ. Τσουκάτος, ως καλό στέλεχος, απλώς μετέφερε χρήματα από επιχειρηματικές χορηγίες στο κόμμα. Κανένα φως για την διαδρομή του προσωπικού του συνεργάτη με το μηχανάκι, από την «SIEMENS» στο γραφείο του με μία βαλίτσα γερμανικά μάρκα. Η διήγηση αυτή αποτελεί πλέον μία ιστορία προς αναπαραγωγή στα καφενεία της χώρας.
Όμως υπάρχει και ο «άγνωστος Χ» ή, για ορισμένους, ο από μηχανής θεός. Ονομάζεται Μιχάλης Χριστοφοράκος και έχει στη διάθεσή του 2 CD ROM, που όπως φαίνεται είναι υποχρεωμένος να καταθέσει το περιεχόμενό τους στην ειδική Εισαγγελέα η οποία χειρίζεται την υπόθεσή του στο Μόναχο . Οι συνήγοροι του Χριστοφοράκου τον συμβούλεψαν «να τα πει όλα» αν θέλει να αποφύγει την έκδοσή του στην Ελλάδα. Ποια όλα; Α) Ονόματα στελεχών της εταιρείας που εμπλέκονται στα λαδώματα. Β) Ονόματα πολιτικών στην Αθήνα που ελάμβαναν τις μίζες. Όλα τα παραπάνω με ημερομηνίες και στοιχεία. Πού, πώς, πότε και ποιος, δηλαδή.
Χθες, Τρίτη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μιλούσε επί δέκα συνεχείς ώρες στην Εισαγγελέα, η οποία χρειάστηκε να φέρει και τον «πρίγκιπα των Μαύρων Ταμείων της SIEMENS» -τον περίφημο κ. Σίχατσεκ- για να φρεσκάρει την εισαγγελική μνήμη της. Ο κ. Χριστοφοράκος θα επαναλάμβανε αυτήν την σεμνή τελετή και την επομένη, την Τετάρτη δηλαδή. «Όσα δεν είπε τόσο καιρό τα ξεφούρνισε σε μία ημέρα» λέγεται ότι δήλωσε αυτόπτης μάρτυς κατά την ανάκριση του κ. Χριστοφοράκου.
Από τις αποκαλύψεις αυτές εξαρτάται, λοιπόν, η «τύχη» των κυβερνητικών στελεχών του εκσυγχρονισμού του ΠΑΣΟΚ και της επανίδρυσης του κράτους της Νέας Δημοκρατίας. Στους κόλπους της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός. Καταρχήν, θα έπρεπε να επιλεγεί ο νέος επικεφαλής της διαχείρισης της υπόθεσης SIEMENS, που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο κ. Σανιδά. Ο Κώστας Καραμανλής, αφού συγκάλεσε την Κυβερνητική Επιτροπή, συγκάλεσε και το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε η ευθύνη των επιλογών να είναι συλλογική. Αυτό άλλωστε προβλέπει το Σύνταγμα. Ο νέος Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου σε συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο του σώματος θα αναλάβουν την ευθύνη διαχείρισης της υπόθεσης. Άρα, ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος. Στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ζητούν «αυτοκάθαρση». Ακόμη και πρώην κυβερνητικά στελέχη που «κάηκαν νωρίς», όπως ο κ. Τσιτουρίδης, βρίσκουν τώρα την ευκαιρία να πάρουν εκδίκηση. Ελπίζουν πως η SIEMENS θα επικαλύψει το σκάνδαλο των Ομολόγων -και με το δίκιο τους. Αυτά ως προς την κυβέρνηση.
Στην Αντιπολίτευση, ωστόσο, τα πράγματα είναι επίσης σκούρα. Ο μεν Γιώργος Παπανδρέου θα ήθελε πολύ να δει πολιτικά «τσαλακωμένους» τους αρχιερείς του εκσυγχρονισμού, από την στιγμή μάλιστα που τάχθηκαν συλλήβδην υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την μεγάλη εσωκομματική αντιπαράθεση. Ωστόσο, θα ήταν πραγματικά δραματικό να αποκαλυφθεί πως μία σειρά από στελέχη έχουν «αγγίξει» το μέλι της SIEMENS, είτε υπό την μορφή ρευστού, είτε υπό την μορφή δώρων ή υπηρεσιών. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομιλεί για 12 υπουργούς και 157 βουλευτές. Είναι δεδομένο ότι στους δώδεκα, οι μισοί ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, και από τους Βουλευτές οι μισοί επίσης. Αν λοιπόν αφαιρέσει κανείς τους ήδη «καμένους», δηλαδή τους Παπαντωνίου, Τσοχατζόπουλο και Μαντέλη, υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο ή τρία στελέχη που έχουν εμπλακεί. Ποια είναι αυτά άραγε; Σημειωτέον ότι κανείς δεν εννοεί στελέχη μόνο τύπου Τσουκάτου.
Αν, λοιπόν, γνωρίζουμε ήδη πως μία σειρά Υπουργών της Νέας Δημοκρατίας έχει εμπλακεί -Λιάπης, Βουλγαράκης, Μαρκογιαννάκης που ήδη κατέθεσε στον ανακριτή για το C4I- μένουν έξι ακόμη ονόματα να αποκαλυφθούν. Ενδεχομένως να είναι σημαντικότερα και πάντως θα είναι διακομματικά. Μένουν και οι 157 φακελωμένοι Βουλευτές με τους λεμονοστύφτες και τους φούρνους μικροκυμάτων, το σύνολο σχεδόν της οικογένειας Μητσοτάκη και μία μερίδα αγνώστων «ξέμπαρκων» στελεχών των δύο κομμάτων που τους πήρε η μπάλα μάλλον ξώφαλτσα. Η τελική πρόσθεση είναι προφανώς κόλαφος για το Σύστημα και πραγματικό χαστούκι για τα δύο μεγάλα κόμματα.
Ερώτημα λοιπόν 1ον: Ο Χριστοφοράκος θα τα πει όλα ή μόνον τα περισσότερο ανώδυνα, ώστε να στείλει μηνύματα στους γνωστούς αποδέκτες;
Ερώτημα 2ον: Αν τα πει όλα ο Χριστοφοράκος, θα μεταφερθούν οι αποκαλύψεις στην κοινή γνώμη;
Ερώτημα 3ον: Υπάρχει πολιτικός που συμμετέχει στο σύστημα των δύο κομμάτων εξουσίας ο οποίος θα επιθυμούσε πραγματικά να υπάρξουν αποκαλύψεις με ονοματεπώνυμο και υπογραφή των ανακριτών;
Για όλους τους παραπάνω λόγους και ερωτήματα, ο Θόδωρος Τσουκάτος -και δια μέσου αυτού η περίοδος του Εκσυγχρονισμού- φαίνεται να ξεπερνά τον «κάβο» που λέγεται SIEMENS με μία εγγύηση των 100.000 ευρώ και μία απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Προς στιγμήν, έστω…
Τι είπε στην απολογία του
Βολές κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει στο απολογητικό του υπόμνημα ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μετά την επίσημη θέση του κόμματος ότι δεν προέκυψε από τα τηρούμενα βιβλία η κατάθεσή του επίμαχου ποσού.
«Ούτε και θα μπορούσε να προκύπτει από τα επίσημα βιβλία. Είναι γνωστό στους ''παροικούντες την Ιερουσαλήμ'' πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου. Η νέα ηγεσία του κόμματος όφειλε να ζητήσει τα ανεπίσημα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου και να μιλήσει καθαρά με τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τα οικονομικά. Πάνω από όλα –θεωρώ– έπρεπε να ακούσει κι εμένα…
…Όποιος, λοιπόν, επικαλείται τα βιβλία και τα επίσημα στοιχεία το πράττει όλως προσχηματικά σταθμίζοντας πως η ομολογία της αλήθειας θα έχει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος από την συντήρηση κατά συνθήκη ψεύδους».
Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο Θεόδωρος Τσουκάτος επαναλαμβάνει πως όταν ο Μιχάλης Χριστοφοράκος του πρότεινε να ενισχύσει το κόμμα δεν ζήτησε κανένα απολύτως αντάλλαγμα και δεν το σύνδεσε με καμία δραστηριότητα της εταιρείας του.
Για τη δαιδαλώδη διαδρομή του 1 εκατομμυρίου μάρκων, είπε ότι κατάτμηση έγινε από εκείνους που ανιδιοτελώς ανέλαβαν το έργο αυτό προκειμένου να μην γίνουν ενδοτραπεζικοί έλεγχοι. Παράλληλα, επιμένει ότι στον ισολογισμό εσόδων-δαπανών του κόμματος το 1999 τα έσοδα από τα κουπόνια ανέρχονται σε 549 εκ. δρχ., ποσό όπου περιλαμβάνεται και το επίμαχο ποσό.
Ο κ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι οι δύο πρώην ταμίες του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν μεταξύ ''σφύρας και άκμονος'' μπροστά στο δίλημμα να πουν την αλήθεια, διαψεύδοντας το κόμμα και την ηγεσία του και διακινδυνεύοντας προσωπικά, ή να την αποσιωπήσουν, αδικώντας τον ίδιο.
Ο κ. Τσουκάτος επέμεινε ότι το ποσό αυτό ήταν στο πλαίσιο του 2% του τζίρου της, που είχε συμφωνήσει η Siemens να διαθέτει στα κόμματα και στις δημόσιες σχέσεις της. Και η πράξη του συνιστά το αδίκημα της παράνομης χρηματοδότησης κόμματος. που είναι πλημμέλημα. και έχει παραγραφεί.
Οι κατηγορίες με τις οποίες βαρύνεται είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για συνέργεια σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, φεύγοντας από το γραφείο του ανακριτή, δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή είπε την αλήθεια, ότι το συγκεκριμένο ποσό αφορούσε οικονομική ενίσχυση του κόμματός του, το οποίο ήθελε μόνο να βοηθήσει. Κάτι που επιβεβαιώθηκε, όπως ισχυρίστηκε, από την κατάθεση του τότε υπεύθυνου οικονομικών, Σπύρου Αυγερινού, και τον ισολογισμό του κόμματος του 1999.
«Πολλοί με θέλουν στο κάδρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, γιατί ειδάλλως με βάση ότι ήταν μια παράνομη χορηγία για εκλογικές δαπάνες θα μπορούσε να είναι πλημμέλημα και να έχει παραγραφεί. Όπως είχε γίνει και σε αντίστοιχες περιπτώσεις με τη ΝΔ», είπε και ευχαρίστησε αυτούς που τον πίστεψαν, χάρις στους οποίους, όπως λέει, στέκεται όρθιος.
Ο συνήγορός του, Διονύσης Γκούσκος, μίλησε για ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε υπακούοντας σε σκοπιμότητες. Δήλωσε ότι επρόκειτο για μια παράνομη μεν, χρηματοδότηση κόμματος δε, όπως συμβαίνει από τη δεκαετία του '50, κατά την οποία κανένα κόμμα δεν έχει εγγράψει στα βιβλία του μεγάλο χρηματοδότη.
Ο κ. Γκούσκος υποστήριξε, επίσης, ότι ο Θόδωρος Τσουκάτος έχει δώσει ολομόναχος ένα δύσκολο αγώνα απέναντι στη δικαιοσύνη και το κομματικό κατεστημένο, το οποίο εξυπηρετείται εφόσον εμφανίζεται ένας αποδιοπομπαίος τράγος.
Η επίσημη θέση, πάντως, του ΠΑΣΟΚ είναι πως ουδέποτε μπήκαν στα ταμεία του κόμματος αυτά τα λεφτά.
Χθες, κατέθεσαν ως μάρτυρες στην υπόθεση οι πρώην «ταμίες» του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Αυγερινός και Δήμητρα Παπαχρήστου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του ο Σπύρος Αυγερινός απέκλεισε το ενδεχόμενο να έβαλε χρήματα στην τσέπη του ο Θεόδωρος Τσουκάτος, υποστηρίζοντας ότι πάντοτε έφερνε μεγάλα χρηματικά ποσά στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό έκανε και το 1999, φέρνοντας χρήματα αντίστοιχα με αυτά για τα οποία ρωτάτε», φέρεται να απάντησε ο Σπ. Αυγερινός όταν κλήθηκε να απαντήσει εάν μπήκε στα κομματικά ταμεία το 1 εκ. γερμανικά μάρκα.
Η Δήμητρα Παπαχρήστου επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πάντοτε έφερνε χρήματα στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσουκάτος, προσθέτοντας ωστόσο ότι πάντα αυτά δίνονταν έναντι κουπονιών.
Υπόθεση Siemens: Ποιοι είναι μέσα και ποιοι έξω
Μιχάλης Δενδρινός (Siemens) | Ελεύθερος με εγγύηση 800.000 ευρώ |
Φόλκερ Γιουνγκ (Siemens) | Ελεύθερος με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα |
Αλ. Αθανασιάδης (Siemens) | Ελεύθερος με εγγύηση 700.000 ευρώ, που μειώθηκε στις 200.000 ευρώ |
Αλεξία και Φοίβη Καραβέλα (κόρες του Χρήστου Καραβέλα) | Ελεύθερες με εγγύηση 1 εκ. ευρώ η καθεμία |
Χρήστος Καραβέλας (Siemens) | Φυγόδικος |
Μάρθα και Σαλίνα Καραβέλα (σύζυγος και κόρη Χρήστου Καραβέλα) | Έγκλειστες στον Κορυδαλλό |
Γιώργος Σκαρπέλης (ΟΤΕ) | Έγκλειστος στον Κορυδαλλό |
Ηλίας Γεωργίου (Siemens) | Έγκλειστος στον Κορυδαλλό |
Πρόδρομος Μαυρίδης (Siemens) | Έγκλειστος στον Κορυδαλλό |
Εμμανουήλ Σταυριανού (Siemens) | Έγκλειστος στον Κορυδαλλό |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου