Συναγερμός έχει σημάνει στους κόλπους της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς αυξάνεται η ένταση των κινητοποιήσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, την ώρα που το πρόβλημα ανεφοδιασμού καυσίμων αρχίζει να λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις στη χώρα.
Μόλις ένα 24ωρο πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία στη Γερουσία του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου πολλαπλασιάζονται τα μπλόκα στις οδικές αρτηρίες, ενισχύεται η συμμετοχή των μαθητών στις διαδηλώσεις και αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των πρατηρίων βενζίνης χωρίς... καύσιμα. Επιπλέον, η κατάσταση στα αεροδρόμια της χώρας αναμένεται να είναι χαοτική σήμερα και αύριο, καθώς τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε αποκλεισμό των αερολιμένων.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση συγκάλεσε χθες δύο έκτακτα υπουργικά συμβούλια και ανακοίνωσε πως ενεργοποιείται ένα «διυπουργικό κέντρο κρίσης», το οποίο θα έχει στόχο τη διασφάλιση του ανεφοδιασμού με καύσιμα νευραλγικών υπηρεσιών αλλά και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων των διαφορετικών φορέων.
Εκτός από τα 12 διυλιστήρια που παραμένουν κλειστά εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά και τα πολλαπλά επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και απεργών που εμποδίζουν την πρόσβαση σε δεξαμενές καυσίμων, συνεχίζουν να απεργούν εργαζόμενοι στα τρένα υψηλής ταχύτητας, ενώ χθες προστέθηκαν στις κινητοποιήσεις και οι οδηγοί φορτηγών και βυτιοφόρων που έστησαν μπλόκα σε οδικές αρτηρίες σε ολόκληρη τη χώρα. Σαν να μην έφταναν αυτά, αναλυτές προειδοποιούν πως το κύμα διαμαρτυρίας φαίνεται πλέον να κατακτά τον μαθητικό χώρο.
Πράγματι, η παρουσία των μαθητών σε πορείες ενισχύεται και οι καταλήψεις σχολίων πολλαπλασιάζονται. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, χθες βρίσκονταν υπό κατάληψη 400 λύκεια, ωστόσο η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα σχολεία που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις δεν ξεπερνούν τα 261.
Βέβαια, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει πως ισχυροποιείται η ένταση της μαθητικής παρουσίας, καθώς χθες ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε αστυνομία και μαθητές έξω από σχολεία στη Ναντέρ και τη Λυών, ενώ ταραχές σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια μαθητικής συγκέντρωσης στα Ηλύσια Πεδία.
Σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, οι πρατηριούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς οι αντλίες στέρεψαν σε περίπου 1.500 βενζινάδικα (περίπου το 25% του συνόλου) από χθες, ενώ πολλοί Γάλλοι που διαμένουν στο βόρειο τμήμα της χώρας κατευθύνονται στο Βέλγιο για να ανεφοδιαστούν!
Οπως επισημαίνουν αναλυτές, καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης, γεγονός που σημαίνει πως η κρίση αναμένεται να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις τις προσεχείς ημέρες, όταν θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Γερουσία. Σύμφωνα δε με τις τελευταίες πληροφορίες των εγχώριων ΜΜΕ υπάρχει περίπτωση η ψηφοφορία να γίνει τελικά την Παρασκευή λόγω του μεγάλου αριθμού ομιλητών που έχουν ζητήσει τον λόγο.
Εν τω μεταξύ, τα συνδικάτα ετοιμάζονται σήμερα για την έκτη μαζική διαδήλωση μέσα σε ένα μήνα, ενώ έχουν ζητήσει τη στήριξη και άλλων κλάδων (όπως της ενέργειας, ταχυδρομικών υπαλλήλων και εμπόρων) στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Επίσης αναμένουν και τη συμμετοχή των υπαλλήλων του Eurotunnel.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει στην αρχική άκαμπτη στάση της, προειδοποιώντας μάλιστα τους απεργούς πως «η κατάληψη δεξαμενών καυσίμων είναι παράνομη ενέργεια» και ότι «δεν θα επιτρέψει την ασφυξία της γαλλικής οικονομίας».
Απεργίες
Ακίνητα τα τρένα σε Γαλλία - Βέλγιο
«Εκρηκτικός» είναι ο απεργιακός συνδυασμός σε σιδηροδρομικές εταιρείες Γαλλίας και Βελγίου, καθώς έχουν προκαλέσει συγκοινωνιακό χάος σε ολόκληρη τη... βορειοδυτική Ευρώπη. Υστερα από τα προβλήματα που προκαλούν στις μετακινήσεις οι κινητοποιήσεις Γάλλων εργαζομένων στα δρομολόγια τρένων υψηλής ταχύτητας, η 24ωρη γενική απεργία των υπαλλήλων της κρατικής σιδηροδρομικής εταιρείας του Βελγίου SNCB έδωσε τη... χαριστική βολή στο συγκοινωνιακό δίκτυο της βορειοδυτικής Ευρώπης.
Οπως μετέδιδαν χθες τα βελγικά ΜΜΕ, κανένα τρένο δεν πραγματοποιούσε δρομολόγια από και προς Βρυξέλλες, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις προς Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Βρετανία. Η 24ωρη απεργία γίνεται κατόπιν αιτήματος του σοσιαλιστικού συνδικάτου CGSP και υποστηρίζεται από το ανεξάρτητο συνδικάτο SIC. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της εταιρείας σε ό,τι αφορά τις συνθήκες απασχόλησης αλλά και την απώλεια θέσεων εργασίας.
http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου