Να η πραγματική εικόνα της πολιτικής που ακολούθησαν τα κόμματα και ιδιαίτερα το σημερινό. ΄Ολα τα άλλα είναι κουβέντες για να περνάει η ώρα. Δυο (2) ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτα αφού πρώτα με ψέμματα και υποκρισία κατάφερε να πάρει την εξουσία. Αν η κυβέρνηση παρουσίαζε με πειστικότητα, αποφασιστικότητα και ταχύτητα ένα συνεκτικό και χρονικά προσδιορισμένο σχέ-διο έκτακτων μέτρων, θα είχε την αξιοπιστία να καλύψει τις δανειστικές ανάγκες του 2010 αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές,όταν τα επιτόκια κατά τους πρώτους μήνες του ΠΑΣΟΚ ήταν σε λογικά επίπεδα (τα spreads των δεκαετών ομολόγων ήταν κάτω του 200) και φυσικά να κάνει άλλου είδους συμφωνίες με την ΕΕ και να κάνει διαφορετικές διευθετήσεις με τους δανειστές, στη λογική"κερδίζουμε"κερδίζετε. ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να μετατρέψει την κρίση ελλειμμάτων σε κρίση χρέους και ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ να προσφύγει στο ΔΝΤ και να κάνει τη χώρα ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής και το σπουδαιότερο ΝΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!!!! Να τώρα τα αποτελέσματα μετά την τραγική περιπέτεια του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ. Διαβάστε τα στοιχεία για να νιώσετε και εσείς την απέραντη απελπισία. Τους πρώτους ειδικά μήνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδράνησε εγκληματικά, δεν παρουσίασε ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ και ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Επίδόθηκε στο μάνατζμεντ των εντυπώσεων και στην επικοινωνιακή προπαγάνδα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Ζάππειο , με αφορμή της εκατό ημέρες διακυβέρνησης, ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και για να φτάξει τη ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΑ στο εξωτερικό, αποκαλούσε τους ΕΛΛΗΝΕΑ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ και κατηγορούσε τη ΝΔ για ψεύτικες στατιστικές, λες και αυτό θα έλυνε το πρόβλημα. Για πέντε μήνες, την ίδια περίοδο, τα υπουργεία δεν ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ, διότι έπρεπε να συγκεντρωθούν- ΓΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟ και ΜΟΝΟ τριάντα χιλιάδες (30.000) βιογραφικά για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων....στο τέλος αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος η κυβέρνηση ΔΙΟΡΙΣΕ κομματικά στελέχη και φίλους.....Αυτά και άλλα πολλά.....ΤΩΡΑ?
Παρακαλώ διαβάστε την κατάντια
ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ
3 εκατ. Ελληνες στα όρια της φτώχειας
Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, 3,03 εκατ. άτομα (27,7%) ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 7.178 ευρώ τον χρόνο σε ατομικό επίπεδο και στα 15.073 ευρώ για τετραμελή οικογένεια
Εξαρση της φτώχειας έφερε η κρίση. Το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζουν πλέον πάνω από 3 εκατ. Ελληνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 20,1% του συνολικού πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο ορίζεται στα 7.178 ευρώ τον χρόνο σε ατομικό επίπεδο και στα 15.073 ευρώ για τετραμελή οικογένεια. Το ποσοστό 20,1% «μεταφράζεται» σε 868.597 νοικοκυριά, με περισσότερα από 2,2 εκατ. μέλη. Ομως οι φτωχοί και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι είναι πολύ περισσότεροι και φθάνουν τα 3,03 εκατ. άτομα αν υπολογιστούν και τα «νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας» όπως αναφέρεται στην έρευνα. Δηλαδή τα μέλη τους εργάστηκαν το πολύ δύο μήνες κατά τη διάρκεια του χρόνου.
Συγκρίσιμα στοιχεία για την κατηγορία των κοινωνικά αποκλεισμένων δεν περιλαμβάνονται σε παλαιότερες έρευνες. Εξάλλου, στον προσδιορισμό του φτωχού πληθυσμού δεν έχουν συνυπολογιστεί ομάδες που είναι κατά τεκμήριο φτωχές, όπως άστεγοι, άτομα που ζουν σε ιδρύματα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά κ.ά.
Την ίδια ώρα, ένας στους τέσσερις πολίτες (25,5%) που δεν είναι φτωχός ζει σε κατοικία που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του, ενώ το 27,8% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις δαπάνες στέγασης.
Ανισότητες
Παράλληλα, οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν μεγάλες, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισόδημα μεγαλύτερο κατά 5,6 φορές από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Παράλληλα, οι εισοδηματικές ανισότητες παραμένουν μεγάλες, καθώς το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισόδημα μεγαλύτερο κατά 5,6 φορές από το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.
Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Ερευνα Εισοδήματος 2010 (εισοδήματα 2009) που πραγματοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Αναλυτικά:
- Το ποσοστό πληθυσμού σε «κίνδυνο φτώχειας» ανέρχεται στο 20,1% από 19,7% έναν χρόνο πριν.
- Τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας εκτιμώνται σε 868.597 με 2.204.800 μέλη.
- Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23% και είναι υψηλότερος κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 21,3%.
- Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.030.900 άτομα.
- Ο πληθυσμός που διαβιοί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται με μερική απασχόληση ανέρχεται σε 544.800 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος ανερχόταν σε 488.200 άτομα.
- Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως: γυναίκες άνεργες (40,0%), μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (33,4%) και νοικοκυριά με έναν ενήλικο ηλικίας 65 ετών και άνω (30,1%).
- Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων (27,7%) στην ΕΕ των 27 χωρών, μετά τις Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία και Πολωνία.
Κώστας Τσαχάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου