7 μήνες φυλάκιση στον διαδηλωτή οικοδόμο σύντροφο Θάνο Ζαμπέτη
Η πρώτη καταδίκη συντρόφου, για τα γεγονότα της 6ης Δεκεμβρίου 2009, εκδόθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010. Ο σύντροφος Θάνος Ζαμπέτης, εργάτης-οικοδόμος, καταδικάστηκε σε 7μηνη φυλάκιση με τις κατηγορίες της «απόπειρας επικίνδυνης σωματικής βλάβης» (κατά αστυνομικού) και της «εξύβρισης».
Ο Θάνος Ζαμπέτης, συμμετείχε στη διαδήλωση μνήμης και αγώνα στις 6 Δεκεμβρίου 2009, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ήταν στην περιφρούρηση του ΕΕΚ, όταν το μπλοκ του ΕΕΚ δέχθηκε την απρόκλητη και δολοφονική επίθεση από την Ομάδα ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ, της αστυνομίας. Στη διάρκεια εκείνης της επίθεσης, με μοτοσυκλέτες και πεζούς αστυνομικούς, τραυματίστηκε σοβαρά η συντρόφισσα Αγγελική Κουτσουμπού, που μεταφέρθηκε αναίσθητη στο νοσοκομείο με υποσκληρίδιο αιμάτωμα, θλάση εγκεφάλου, ρήξη λιθοειδούς και αιμάτωμα στο αυτί, συντριπτικό κάταγμα στην κλείδα, και 6 σπασμένα πλευρά.
Δεκάδες άλλοι σύντροφοι τραυματίστηκαν από κτυπήματα με γκλοπς. Μεταξύ αυτών ο σ. Δημήτρης Γεωργίου, ο γιατρός που έσπευσε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στην Αγγελική, παρότι φώναζε πως είναι γιατρός και ζητούσε επειγόντως νοσοκομειακό, χτυπήθηκε βάρβαρα από τους αστυνομικούς στο κεφάλι, στον ώμο και στο στήθος, με αποτέλεσμα να υποστεί ρίξη τένοντος και να χρειάζεται να χειρουργηθεί. Πολλοί σύντροφοι προσήχθησαν στην αστυνομία, αρκετοί συνελήφθησαν και παραπέμπονται σε δίκες με βαριές κατηγορίες (μερικοί, όπως οι σύντροφοι Κυριάκος Μουτίδης και Νίκος Κοντόπουλος για κακούργημα με βάση τον κουκουλονόμο που «θα» καταργούσε το ΠΑΣΟΚ, γιατί «τόλμησαν» να φορέσουν τα κράνη των μηχανών τους για να αποφύγουν τα χτυπήματα των γκλοπς στο κεφάλι.
Οι διωκτικές αρχές, με διαδικασίες εξπρές παραπέμπουν τους συντρόφους για να δικαστούν. Ενώ όλοι συνελήφθησαν στον ίδιο τόπο, την ίδια ώρα, και με το ίδιο διαβιβαστικό και τις ίδιες πάνω κάτω κατηγορίες, οι δίκες διαχωρίστηκαν για να μη φαίνεται ότι έγινε επίθεση κατά οργανωμένου μπλοκ της διαδήλωσης, αλλά ως ξεχωριστές υποθέσεις ατόμων που «εμπλέκονται σε επεισόδια».
Στη δίκη της 4ης Μαρτίου, από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε το αστήρικτο των κατηγοριών, ότι ο κατηγορούμενος Θάνος Ζαμπέτης δεν «οπλοφορούσε» και η κατηγορία της οπλοφορίας-οπλοχρησίας δεν έγινε δεκτή (κατά το κατηγορητήριο «κρατούσε ρόπαλο στο οποίο είχε καρφώσει σημαία» – τη σημαία του ΕΕΚ!). Το ίδιο καταρρίφθηκε η κατηγορία της «απόπειρας ελευθέρωσης κρατουμένου». Στην πραγματικότητα, όπως έγινε σαφές από καταθέσεις συντρόφων αυτοπτών μαρτύρων και από σειρά φωτογραφιών, ο Θάνος Ζαμπέτης συνελήφθη και χτυπήθηκε βάρβαρα από δεκάδες αστυνομικούς, γιατί ήταν ένας από τους συντρόφους που εμπόδισαν τους παρ’ ολίγο δολοφόνους της Αγγελικής Κουτσουμπού να διαφύγουν και να πάρουν τις μοτοσυκλέτες που χρησιμοποίησαν ως δολοφονικό όπλο κατά το πρότυπο των παραστρατιωτικών του Ιράν. Ο ίδιος ο αστυνομικός μάρτυρας κατηγορίας Σκαμπαρδώνης κατέθεσε ότι «πήγε να πάρει τη μηχανή του και δέχθηκε επίθεση από τον κατηγορούμενο και άλλα άτομα». Πήγε να πάρει τη μοτοσυκλέτα του που είχε διεμβολίσει το μπλοκ του ΕΕΚ! Μάλιστα ήταν τόσο «βαριά χτυπημένος» που δεν χρειάστηκε να πάει σε νοσοκομείο για περίθαλψη, ούτε είχε δηλώσει τον τραυματισμό του στο κατηγορητήριο. Αντίθετα, στον συλληφέντα σύντροφο Θάνο Ζαμπέτη, με βαριά χτυπήματα στο κεφάλι και σε όλο το σώμα, επιτράπηκε να πάει στο νοσοκομείο για περίθαλψη την επόμενη ημέρα. Και αφού τον έλιωσαν με τα χτυπήματα –ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει την αστυνομική αγριότητα- ήλθε η δικαστική απόφαση να συμπληρώσει το δόγμα των κρατικών αρχών που υποθέτει πως ο αστυνομικός λέει πάντα την αλήθεια και έχει πάντα δίκιο, ενώ οι πολίτες, και δη οι διαδηλωτές, έχουν πάντα άδικο.
Η καταδίκη του συντρόφου ήταν εφέσιμη και μετά την έφεση αφέθηκε ελεύθερος.
Στο μεταξύ, μέσα στο Μάρτιο, ακολουθούν δυο άλλες δίκες, των συντρόφων Νίκου Κρύνσκι και Αλέξανδρου Λουπάση στις 24/3, και των Απόστολου Σορολοπίδη και Στέφανου Ανδρέου στις 26/3.
Οι κατηγορίες, με μικρές διαφορές από κατηγορούμενο σε κατηγορούμενο, είναι «οπλοφορία – οπλοχρησία», «απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης», «φθορά οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ», «διατάραξη κοινής ειρήνης», «βιαιοπραγίες», «απόπειρα ελευθέρωσης κρατουμένου», «σύσταση συμμορίας», «εξύβριση» κ.ά.
Τροχαίο ατύχημα!
Στο μεταξύ, παρά τη διαβεβαίωση του υποΠροστάτη υφυπουργού Βούγια, που το απόγευμα της 6ης Δεκεμβρίου 2009 έφθασε στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, λίγη ώρα μετά τη μεταφορά της Αγγελικής Κουτσουμπού (όταν δεν ήταν σαφές αν η τραυματισμένη διαδηλώτρια διαφεύγει τον κίνδυνο), ότι θα ερευνηθεί η επίθεση, καμιά δίωξη δεν έχει ασκηθεί κατά των αστυνομικών. Τότε, στις 7 Δεκεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής είχε σπεύσει να προκαταλάβει την οποιαδήποτε έρευνα δηλώνοντας ότι επρόκειτο περί «ατυχήματος» - χρησιμοποιώντας την ίδια φράση που χρησιμοποίησε ο αρχιΠροστάτης Χρυσοχοίδης για τον τραυματισμό του Μανόλη Γλέζου στην εργατική απεργία και διαδήλωση της 5ης Μαρτίου 2010. Οι μόνες ανακρίσεις που, με εισαγγελική εντολή έχουν γίνει, είναι από την Τροχαία. Το αντίστοιχο, τηρουμένων των αναλογιών, θα ήταν, στην περίπτωση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη από το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη, να ενεργούσε τις ανακρίσεις η… ΤΟΤΑ!
Η συντρόφισσα Αγγελική Κουτσουμπού έχει υποβάλει μήνυση κατά του αστυνομικού της Ομάδας ΔΕΛΤΑ Θεμιστοκλή Ποιμενίδη, και άλλων φυσικών και ηθικών αυτουργών, όμως, καμιά διαδικασία δεν έχει ακόμη κινηθεί.
Είναι χρέος του λαϊκού και επαναστατικού κινήματος να σταθεί αλληλέγγυο στους διωκόμενους συντρόφους. Η επίθεση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, της αστυνομίας, δεν αφορά μόνο το ΕΕΚ. Ήταν επίθεση εναντίον της μαζικής διαδήλωσης για τον δολοφονημένο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Με το «δόγμα μηδενικής ανοχής» ο Χρυσοχουντίδης του ΠΑΣΟΚ έβαζε σε δράση, επί πραγματικού στόχου, εναντίον μαζικής διαδήλωσης, την «αντιεξεγερτική» Ομάδα ΔΕΛΤΑ που ίδρυσε ο Μαρκογιαννάκης της Δεξιάς μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008. Η επίθεση στη διαδήλωση της 6ης Δεκεμβρίου ήταν προληπτικό τρομοκρατικό χτύπημα και προετοιμασία για τη δράση της αστυνομίας ενάντια στους μαζικούς αγώνες που αναπτύσσονται ενάντια στην πολιτική που φορτώνει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων. Η συνέχιση της δράσης της Ομάδας ΔΕΛΤΑ περικλείει θανάσιμους κινδύνους για τους διαδηλωτές.
Ήδη έχει συσταθεί Ανοιχτή Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που κινητοποιείται με αιτήματα:
- Να καταδικαστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης και του σοβαρού τραυματισμού της σ. Αγγελικής Κουτσουμπού.
- Άμεση παύση των διώξεων των συλληφθέντων της 6ης Δεκεμβρίου 2009.
- Άμεση απελευθέρωση του Πολωνού αναρχικού Michael Pawlak, του μόνου από τους συλληφθέντες του Δεκέμβρη 2009, που είναι ακόμα προφυλακισμένος στις Φυλακές Κορυδαλλού.
- Άμεση κατάργηση του τρομο-κουκουλονόμου.
1. «Δεκεμβριανά», έτσι ονόμασε τα γεγονότα νεαρή μπατσίνα της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, που μαζί με πλήθος συναδέλφων της παρακολουθούσε τη δίκη στο Πρωτοδικείο, ίσως προετοιμαζόμενοι για τις υπόλοιπες δίκες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου