Μετά από 386 δισ. ευρώ "βοήθεια" σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, 214 δισ. ευρώ σε αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και ένα τρισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμο δανεισμό τραπεζών από την ΕΚΤ, δηλαδή συνολικά 1,6 τρισ. ευρώ, η ευρωζώνη βρίσκεται και πάλι σε φαύλο κύκλο οικονομικής και πολιτικής κρίσης χωρίς έξοδο:
Οι εκλογές στην Ελλάδα επανέφεραν με τον πλέον άμεσο τρόπο στο προσκήνιο το ενδεχόμενο εξοστρακισμού της από την Ευρωζώνη με ανεξέλεγκτες συνέπειες για ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.
Με την εκλογή του Ολάν(τ) στην Γαλλία ο γαλλογερμανικός άξονας (;) θέτει εν αμφιβόλω το "μεγάλο βήμα" της διακυβερνητικής ευρω-συμφωνίας για δημοσιονομική πειθαρχία πάνω στο οποίο έχει στηρίξει την πολιτική της η γερμανική καγκελαρία.
Στην Γερμανία οι εσωτερικές περιφερειακές εκλογές ανατρέπουν βήμα το βήμα τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες πάνω στις οποίες στηρίζεται η κα Μέρκελ και οι συναυτή.
Η Ολλανδία, ο σκληρός εταίρος της κας Μέρκελ υποχρεώνεται να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο μετά την κατάρρευση της δεξιάς κυβέρνησης μόλις αυτή επιχείρησε να εφαρμόσει και εντός συνόρων τις πολιτικές που επέβαλε στην Ελλάδα.
Η απότομη επιδείνωση της κρίσης στο ισπανικό τραπεζικό σύστημα επέβαλε άρον άρον πριν από λίγα 24ωρα την κρατικοποίηση της χρεοκοπημένης Bankia, 4ης τράπεζας στη χώρα, αλλά όπως λένε στις Βρυξέλλες ολόκληρο το ισπανικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται πάνω από 150 δισ. ευρώ άμεσα για να αποφύγει την κατάρρευση. Αν αυτά τα βάλει το ισπανικό κράτος, το χρέος του χτυπάει "κόκκινο" κάνοντας την υπόθεση της Ελλάδας να μοιάζει ευχάριστη εκδρομή για την Ευρωζώνη, μπροστά σ΄ αυτό που θα ακολουθήσει στην Ιβηρική!
Η ύφεση επιδεινώνεται και από την περιφέρεια διαχέεται στο κέντρο της Ευρωζώνης, αγγίζοντας πλέον και την Γερμανία στην οποία για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, οι απολύσεις αρχίζουν να υπερβαίνουν τις προσλήψεις.
Η ΕΚΤ μέσα στις συνθήκες αυτές δηλώνει αδυναμία να επεκτείνει τα έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης που έχει βάλει σε ενέργεια εδώ και ένα χρόνο και ζητά από τις κυβερνήσεις να κινηθούν άμεσα για την υπόθεση της Ισπανίας.
Όπως αναφέρουν ανεπίσημες εκτιμήσεις στελεχών της ΕΚΤ -σε αντίθεση με τις καθησυχαστικές επίσημες δηλώσεις- αν η Ελλάδα εξοστρακιστεί από το ευρώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να εμποδιστεί μία ανάλογη εξέλιξη για την Ισπανία και την Πορτογαλία, των οποίων οι οικονομίες είναι "δεμένες" με άρρηκτους δεσμούς, τροφοδοτώντας το ντόμινο της κρίσης σ' ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Σαν συνέπεια αυτής της αλυσίδας πολιτικών και οικονομικών γεγονότων το ευρώ άρχισε να ξεπερνά το δολάριο σε ταχύτητα διολίσθησης, σημειώνοντας την μεγαλύτερη εδώ και καιρό πτώση του έναντι του αμερικάνικου νομίσματος. Ενώ μόλις πριν από λίγους μήνες μετά την απόφαση για το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα έδειχνε να ενισχύεται σταθερά έναντι του δολαρίου.
Γεγονός που είχε ερμηνευθεί (!) ως επιβεβαίωση των αγορών για την αρχή εξόδου της Ευρωζώνης από την κρίση...
Σ΄ ολόκληρη την Ευρωζώνη φαίνεται να καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς πολιτικά και οικονομικά η εικόνα της "επιτυχίας" των αποφάσεων της ευρωπαϊκής άρχουσας τάξης με το ESM, το EFSF, το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας και το δεύτερο πακέτο "διάσωσης" της Ελλάδας, με το οποίο υποτίθεται ότι είχε αντιμετωπίσει το νέο τσουνάμι της τριπλής κρίσης, χρηματοπιστωτικής, ύφεσης και κρίσης χρέους.
Το "κερασάκι" στο νέο εκρηκτικό μείγμα το έβαλε το χωρίς προηγούμενο για την Ευρωζώνη εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα και η κυρίως η αδυναμία της εγχώριας αστικής τάξης να διαχειρισθεί το πολιτικό και οικονομικό της αδιέξοδο.
Γ. Αγγ.
Νέα Προοπτική τεύχος #526# Σάββατο 12 Μάη 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου