Μηδενική περίοδο χάριτος, δίνουν οι Βρυξέλλες στη νέα κυβέρνηση, που θα αναδειχθεί από τις κάλπες στις 4 Οκτωβρίου.
Από την επομένη κιόλας των εκλογών:
- στις 5 Οκτωβρίου η Ελλάδα πρέπει να στείλει τα στοιχεία για το έλλειμμα στη Eurostat.
- δύο εβδομάδες μετά, στις 19 Οκτωβρίου, η Eurostat θα ανακοινώσει δυσοίωνες
- στις 24 Οκτωβρίου η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες με υψηλό έλλειμμα, θα πρέπει να στείλει στην Κομισιόν το σχέδιο με τα μέτρα για τη μείωσή του
- στις 4 Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά τις εκλογές, η Κομισιόν θα ανακοινώσει προβλέψεις και συστάσεις για τη χώρα μας.
Ουσιαστικά, ένα μήνα μετά τις εκλογές θα έρθει και η ώρα της αλήθειας, τόσο για την κατάσταση της
Από εκεί και πέρα, εάν εκλεγεί το ΠΑΣΟΚ, αναμένεται να επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητος, βάσει του οικονομικού του προγράμματος.
Η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε ήδη λίστα με 23 μέτρα λιτότητας, πάγωμα μισθών και συντάξεων και νέα φορολογικά μέτρα, που θα αποτελέσουν και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα έπρεπε να κατατεθεί στη Βουλή στις 5 Οκτωβρίου, εάν δεν γινόταν πρόωρα εκλογές.
Εκτός από τις Βρυξέλλες, μέτρα ζητούν και οι αγορές. Οι ξένοι δανείζουν ήδη 0,3% ακριβότερα τη χώρα μας, σε σχέση με την περασμένη Τετάρτη που προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Η αβεβαιότητα μεγαλώνει και όλα τα στοιχεία δείχνουν βαθιά ύφεση.
Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν διαρκώς, αλλά ο τιμάριθμος παραμένει χαμηλά, στο 0,8% τον Αύγουστο (από 0,6% τον Ιούλιο και 4,8% τον Αύγουστο πέρυσι!), γεγονός που δείχνει πτώση της ζήτησης, της κατανάλωσης, της Ανάπτυξης και των εισοδημάτων. Πληθωρισμός κάτω του 1% άλλωστε, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων το 2010.
Το «ντου» της Εφορίας
Για να σώσει τα προσχήματα και να μην κατηγορηθεί ότι παρέδωσε «καμένη γη», η κυβέρνηση στήνει «κρεμάλες» στους οφειλέτες του δημοσίου. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ορίζει πώς θα δουλέψει το σύστημα εντοπισμού οφειλετών και αναγκαστικής είσπραξης των χρεών προς το δημόσιο, ενώ προβλέπει «εφόδους» στα λογιστήρια των επιχειρήσεων και εξόφληση με πιστωτικές κάρτες!
Ειδικότερα ορίζεται ότι:
- στελεχώνονται άμεσα τα Γραφεία Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών σε κάθε ΔΟΥ.
- το Γραφείο παρακολουθεί την καταβολή των μηνιαίων δόσεων και επικοινωνεί τηλεφωνικά με τους οφειλέτες μόλις διαπιστωθεί η μη καταβολή μιας μηνιαίας δόσης.
- οι οφειλέτες που χάνουν το ευεργέτημα της νομοθετικής ρύθμισης πρέπει να ειδοποιούνται για τη λήψη μέτρων είσπραξης της οφειλής, εκτός κι αν ζητήσουν «διευκόλυνση τμηματικής καταβολής».
- το ίδιο γραφείο αναζητά χρήματα και ποινικές ευθύνες συνυπόχρεους και συνοφειλέτες, φτάνοντας μέχρι συγγενείς και κληρονόμους.
- οι διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής χορηγούνται «αντικειμενικά» με βάση τα κριτήρια και τους συντελεστές βαρύτητας και το άθροισμά τους. Για τη χορήγηση της διευκόλυνσης αρμόδιοι είναι: α) ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. για βασικές οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ, β) ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., μετά από γνώμη του υποδιευθυντή (φορολογικών διαδικασιών) και του προϊσταμένου του δικαστικού τμήματος (ή του αναπληρωτή προϊσταμένου και του υπευθύνου του δικαστικού γραφείου για τις Δ.Ο.Υ. Β΄ τάξεως) για βασικές οφειλές άνω των 200.000 ευρώ και μέχρι 600.000 ευρώ. γ) ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από γνωμοδότηση της Επιτροπής Παροχής Διευκολύνσεων για «βασικές οφειλές», άνω των 600.000 ευρώ. Για την ίδια οφειλή μπορεί να χορηγηθούν μέχρι τρεις διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, η πρώτη και η δεύτερη σύμφωνα με το άθροισμα των συντελεστών βαρύτητας των κριτηρίων και η τρίτη με δόσεις όσες οι υπόλοιπες της δεύτερης. Απαιτείται παράβολο έως 900 ευρώ
- Οφειλέτης που για πραγματικούς λόγους αδυνατεί να συμμορφώνεται στις μηνιαίες δόσεις που του χορηγήθηκαν, μπορεί να ζητήσει άπαξ επανεξέταση για αύξηση του αριθμού των δόσεων κατά τη διάρκεια της πρώτης ή της δεύτερης διευκόλυνσης, εφόσον καταβάλει τουλάχιστον την πρώτη δόση της αρχικής διευκόλυνσης. Το αίτημα αυτό εξετάζεται από την Επιτροπή του άρθρου 15 ν. 2648/1998, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής για την οποία ζητείται επανεξέταση και πρέπει να υποβληθεί μέσα σε δύο μήνες από την τελευταία εμπρόθεσμη πληρωμή δόσης της αρχικής διευκόλυνσης.
- Στις ΔΟΥ θα εγκατασταθούν μηχανήματα P.O.S. (πληρωμή με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες).
Τι κατάσχεται:
α) Για μικρού ύψους οφειλές επιλέγεται η κατάσχεση στα χέρια τρίτων (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, λοιπά εισοδήματα) αντί της κατάσχεσης ή του πλειστηριασμού ακινήτων σημαντικής αξίας.
β) Επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής.
γ) Επί οφειλετών επιτηδευματιών (φυσικών ή νομικών προσώπων) γίνεται κατάσχεση και των απαιτήσεών τους στα χέρια πελατών της επιχείρησης, εφόσον αυτές αποδεικνύονται από τα βιβλία της επιχείρησης ή από άλλη αιτία (συμβάσεις, εκχωρήσεις κ.λπ.). Για τον εντοπισμό των απαιτήσεων αυτών θα πρέπει να διεξάγεται ενδελεχής έρευνα και να παρέχεται, όπου αυτό είναι απαραίτητο, η βοήθεια του φορολογικού ελέγχου για τον εντοπισμό τους.
δ) Στους κατ� επανάληψη μη συνεπείς οφειλέτες θα γίνεται και κατάσχεση μισθού ή σύνταξης, εφόσον υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα. Για τις συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν απαιτείται η προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη�.
Για όλους τους οφειλέτες άνω των 10.000 ευρώ είναι υποχρεωτική η υποβολή αίτησης στον αρμόδιο εισαγγελέα για την άσκηση ποινικής δίωξης, λόγω μη καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα επισημαίνεται όμως στους οφειλέτες ότι η διαδικασία της ποινικής δίωξης αναστέλλεται αν συμμορφώνονται σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής της οφειλής τους ή σε ρύθμιση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου