Και πώς μειώνονται οι μισθοί; Αφού νομοθετείται η «απελευθέρωση» των απολύσεων με χαμηλές αποζημιώσεις και η αμοιβή των νεοεισερχομένων στην εργασία ορίζεται πιο κάτω από τα κατώτατα μεροκάματα της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καλείται η πρόθυμη ΓΣΕΕ να υπογράψει με τους εργοδότες τη ληξιαρχική πράξη θανάτου των συνδικάτων με το πάγωμα μισθών, χωρίς καν η Συνομοσπονδία να εκμεταλλευτεί την ισχύουσα έως εκείνη τη στιγμή δυνατότητα της προσφυγής στη Διαιτησία (ΟΜΕΔ). Στη συνέχεια ο αντισυνταγματολόγος Α. Λοβέρδος με τον αξιομνημόνιο Γ. Παπακωνσταντίνου περνούν τροπολογία η οποία ακυρώνει τις «μεσολαβητικές και διαιτητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά το Μνημόνιο» και έδιναν «καθ’ οιονδήποτε τρόπο μισθολογικές αυξήσεις, πέραν αυτών που (δεν) προβλέπονται από την υπογραφείσα τη 15η Ιουλίου 2010 Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας…».
«Η κυβέρνηση δίνει τη “χαριστική βολή” στην εργατική τάξη και στην πραγματικότητα στερεί τον λόγο ύπαρξης των εργατικών σωματείων, εφόσον δεν θα μπορούν να υπογράφουν στο εξής συλλογικές συμβάσεις», μας λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης. «Σε λίγες βδομάδες θα καταργήσει με νόμο τη δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον ΟΜΕΔ, που ήταν
ένα στοιχειώδες όπλο των συνδικάτων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και συνεπώς σε λίγους μήνες οι συλλογικές συμβάσεις δεν θα υπάρχουν, θα μετατρέπονται σταδιακά σε ατομικές, δηλαδή
η εργασία θα γίνεται ολοένα και φτηνότερη». Ο εργατολόγος Δ. Περπατάρης μάς εξηγεί ότι αυτές οι αντισυνταγματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ -που στο μέλλον θα απασχολήσουν τα εθνικά και τα διεθνή δικαστήρια- θα οδηγήσουν ταχύτατα σε μια δραματική φτωχοποίηση του κόσμου της εργασίας, στην πλήρη «απορρύθμιση» των εργασιακών σχέσεων, αλλά θα ευνοήσουν και τη συγκρότηση «μαϊμούδων» σωματείων, εργοδοτικής έμπνευσης, που θα συνομολογούν και τυπικά «συλλογικές συμβάσεις» με λιγότερα δικαιώματα και αμοιβές ακόμα πιο κάτω από τις κατώτατες της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, πρακτική που έχει δοκιμαστεί σε περιορισμένο βαθμό στην Ελλάδα και ήδη έχει κριθεί ευνοϊκά από τον Αρειο Πάγο.
Για «κούρεμα» δημόσιων δαπανών και χρέους ή για «αφαίρεση λίπους» από τα υψηλά εισοδήματα των ανώτερων τάξεων έλεγαν οι γκουρού επί χρόνια για το ελληνικό πρόβλημα, σε αποκεφαλισμό των εργαζομένων καταλήξαμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου