ΤΟΝ ΝΟΜΟ-ΝΤΡΟΠΗ που επιτρέπει στους βουλευτές να διορίζονται ως διευθυντές κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία όταν χάνουν τη βουλευτική τους έδρα έχει χρησιμοποιήσει και ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας.
Από ιδιώτης οδοντίατρος βρέθηκε σε μια νύχτα διευθυντής Οδοντιατρικής Κλινικής στον «Ευαγγελισμό», όταν απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής το 1990...
Με την επιστροφή του στη Βουλή, ο κ. Ρέππας έφυγε από το ΕΣΥ, έχει όμως πλέον το δικαίωμα να επιστρέψει αμέσως στη θέση του αν στο μέλλον χάσει τη βουλευτική του ιδιότητα.
Χάρη στον διορισμό του στο ΕΣΥ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ο κ. Ρέππας πρόλαβε να θεμελιώσει και δικαίωμα σύνταξης ως γιατρός του Δημοσίου με μόλις δέκα χρόνια υπηρεσίας!
Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το «ΘΕΜΑ», ο διορισμός του κ. Ρέππα στον τομέα της δημόσιας υγείας ήταν ο πρώτος στον χορό των σκανδαλωδών προσλήψεων των βουλευτών-γιατρών. Η περίπτωση της πρόσληψης του Αρκά πολιτικού και ιδιώτη οδοντιάτρου στο Δημόσιο το χρονικό διάστημα 1990-1993, αξιοποιώντας τα προνόμια που προκλητικά εξακολουθούν να απολαμβάνουν έως και σήμερα οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, αποτελεί το κερασάκι στην τούρτα του απίστευτου μηχανισμού βολέματος των πρώην εθνοπατέρων-γιατρών την τελευταία 20ετία.
Την υπόθεση έφερε στο φως το «ΘΕΜΑ» δημοσιοποιώντας ταυτόχρονα και τους διορισμούς συνολικά 18 πρώην κοινοβουλευτικών ανδρών σε θέσεις διευθυντών ΕΣΥ μόνο τα τελευταία 6 χρόνια.
Η βιομηχανία δημιουργίας και άμεσης κάλυψης «κοινοβουλευτικών» διευθυντικών θέσεων ΕΣΥ στηρίχτηκε στο «αμαρτωλό», όπως αποδείχτηκε, άρθρο 50 του Ν. 1759,«Ασφαλιστική κάλυψη ανασφάλιστων ομάδων, βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε το 1988 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
«Γιατροί που απώλεσαν τη βουλευτική ιδιότητα μπορούν να διορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της ιατρικής ειδικότητας, σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου γιατρών ΕΣΥ της περιφέρειας προτίμησής τους που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού και καταργούνται με τη για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησή τους από την υπηρεσία».
Σύμφωνα το άρθρο αυτό, οι πρώην βουλευτές-ιδιώτες γιατροί, ακόμα και με μία μέρα κοινοβουλευτικής θητείας, μπορούν υποβάλλοντας μία απλή αίτηση να διοριστούν αυτομάτως στο νοσοκομείο που επιθυμούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το Δημόσιο.
Επιπλέον, όσοι βουλευτές δεν καταφέρουν να επανεκλεγούν αλλά υπηρετούσαν στο ΕΣΥ πριν εισέλθουν στη Βουλή, επανέρχονται σε νοσοκομεία της απολύτου προτίμησής τους και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα όρια ηλικίας που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος του Συστήματος, αλλά ούτε και οι τρέχουσες ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό. Με το επίμαχο άρθρο να είναι σε ισχύ από τις 18 Μαρτίου του 1988 και έχοντας εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής Αρκαδίας το 1981 και επανέλθει στην Οδοντιατρική την περίοδο 1985-1989, ο κ. Ρέππας κατέρχεται ξανά ως υποψήφιος βουλευτής στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του ’89.
Επιτυγχάνει να εκλεγεί στις δύο πρώτες αλλά δεν τα καταφέρνει σε αυτή της 8ης Απριλίου 1990, οπότε και αναλαμβάνει την εξουσία η Νέα Δημοκρατία του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Δύο μόλις μήνες αργότερα, κάνοντας χρήση της παραπάνω διάταξης διορίζεται σε θέση διευθυντή Οδοντιατρικής στον «Ευαγγελισμό».
Οπως αναφέρεται στο τεύχος Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως με αριθμό 91 της 18ης Ιουνίου 1990:
«Με την αριθ. Δ2β/17015/90 απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που εκδόθηκε σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, διορίσθηκε ο Οδοντίατρος Ρέππας Δημήτριος σε προσωρινή προσωποπαγή θέση Δ/ντή του Κλάδου γιατρών ΕΣΥ του Γ.Π.Ν Αθηνών “ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ”, που συνεστήθη με την απόφαση αυτή και καταργείται με τη για οποιοδήποτε τρόπο αποχώρησή του από την Υπηρεσία».
Τον διορισμό του νυν υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων υπογράφει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Σούρλας. Οι εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 βρίσκουν τον κ. Ρέππα ξανά στα βουλευτικά έδρανα, κλείνοντας τον κύκλο των διευθυντικών του καθηκόντων στο ΕΣΥ, στα οποία φυσικά και μπορεί να επανέλθει επικαλούμενος εκ νέου το άρθρο 50, στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμετέχει στις επόμενες συνθέσεις της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το Δημόσιο, αφού τα 3 χρόνια που άσκησε την Οδοντιατρική στον «Ευαγγελισμό» προσμετρώνται ως πλασματικά και τα τουλάχιστον 7 χρόνια άσκησης της ιδιωτικής Οδοντιατρικής, τόσα όσα απαιτούνται από τον νόμο για την κατάληψη θέσης διευθυντή του ΕΣΥ.
Χρήστος Σμυρλής-Λιακατάς Δεν έφτανε που έγινε διευθυντής, του έδωσαν και πριμ υπευθυνότητας!
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΑΣΕ τη βουλευτική του έδρα, αλλά ήταν ένας από τους 18 εθνοπατέρες που βρήκαν τον δρόμο τους ως λειτουργοί του Ιπποκράτη στο πλαίσιο του ΕΣΥ, καθώς κατέλαβε τη θέση του διευθυντή Οδοντιατρικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για τον πρώην βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστο Σμυρλή-Λιακατά.
Οπως προκύπτει από το έγγραφο που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», μέσα σε έναν μήνα από τον διορισμό του, και δη σε προσωποπαγή θέση διευθυντή Οδοντιατρικής στο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της επιλογής του, ο κ. Σμυρλής, ο οποίος σημειωτέον εντάχθηκε κατευθείαν στο ΕΣΥ από την ιδιωτική ιατρική χωρίς να έχει υπηρετήσει έως τότε ούτε μία μέρα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρίθηκε ως ο πλέον ικανός μεταξύ των άλλων συναδέλφων του για να αναλάβει επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνος του Τακτικού Εξωτερικού Οδοντιατρικού Ιατρείου του ΚΑΤ! Συγκεκριμένα, ο κ. Σμυρλής κάνοντας χρήση του άρθρου 50 του Ν.1759/1988 τοποθετήθηκε διευθυντής στο ΕΣΥ υποβάλλοντας απλώς μια αίτηση στο νοσοκομείο της προτίμησής του, το ΚΑΤ. Ετσι, στις 26/5/2004 ορκίστηκε ως διευθυντής του Τακτικού Εξωτερικού Οδοντιατρικού Ιατρείου, το οποίο είχε συσταθεί μόλις πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 21/5/2004, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου. Για την ακρίβεια, το οδοντιατρείο είχε «αυτονομηθεί» από τη Γναθοχειρουργική Κλινική και κατόπιν εντάχθηκε στον ευρύτερο Β’ Χειρουργικό Τομέα του ΚΑΤ.
Χρειάστηκαν ωστόσο μόλις τέσσερις εβδομάδες από την ορκωμοσία και μία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΑΤ για να λάβει ο άρτι αφιχθείς οδοντίατρος, παρότι νεόκοπος στο ΕΣΥ και χωρίς καμία άλλη εμπειρία σε παρεμφερή θέση στον ιδιωτικό τομέα, το «χρίσμα» του επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνου για τη λειτουργία της Οδοντιατρικής Κλινικής! Πρόκειται για την υπ’ αριθμόν 14/32-6-2004 του Δ.Σ. του ΚΑΤ, που φέρει την υπογραφή του τότε προέδρου του νοσοκομείου κ. Χρήστου Αρτινόπουλου.
Ο βαρύγδουπος τίτλος που δόθηκε στον κ. Σμυρλή δεν εμπλούτισε μόνο το βιογραφικό του, αλλά και τον μισθό του. Και τούτο διότι η επιστημονική υπευθυνότητα συνεπαγόταν και τη χορήγηση του λεγόμενου επιδόματος της θέσης ευθύνης στις αποδοχές του. Ετσι, ο μηνιαίος μισθός του προσαυξανόταν κατά 235 ευρώ.
Προτού σπεύσετε να χαρακτηρίσετε ταπεινό το ποσό του εν λόγω επιδόματος, αναλογιστείτε ότι βάσει του τελικού -με τα επιδόματαμηνιαίου μισθού υπολογίζεται το επίδομα εφημεριών που λαμβάνουν οι διευθυντές του ΕΣΥ. Η «πριμοδότηση» του κ. Σμυρλή απασχόλησε και τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, που με έγγραφό της αποφαίνεται ότι δεν κατείχε νομίμως τη θέση υπευθυνότητας. «Τα εξωτερικά ιατρεία που λειτουργούν στα νοσοκομεία παρέχουν υπηρεσίες σε εξωτερικούς αρρώστους και σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται ότι έχουν επιστημονική αυτοτέλεια, δεδομένου ότι λειτουργούν στο πλαίσιο των αντίστοιχων τομέων. Επομένως, την επιστημονική και διοικητική υπευθυνότητα την έχει ο διευθυντής του τομέα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπ’ αριθμόν Υ4α/10821/2006 έγγραφο του υπουργείου που εστάλη ως επείγον στο νοσοκομείο. Κατόπιν της γνωμοδότησης αυτής, το Δ.Σ. του νοσοκομείου αναδιπλώνεται και αναγκάζεται να ανακαλέσει την απόφαση με την οποία είχε αναθέσει στον κ. Σμυρλή την περιβόητη υπευθυνότητα.
Παραμένει, ωστόσο, άξιον απορίας γιατί χρειάστηκε να παρέλθουν δύο ολόκληρα χρόνια για την ανάκληση της απόφασης (έγινε με την υπ’ αριθμόν 9683/19-8-2008), δεδομένης και της σπουδής που είχαν επιδείξει οι αρμόδιοι για την ανάθεση της υπευθυνότητας στον νεόκοπο οδοντίατρο του ΕΣΥ. Αγνωστο ακόμη εαν έχει ζητηθεί από τον κ. Σμυρλή η επιστροφή των χρημάτων που του καταβάλλονταν επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια για μια θέση ευθύνης την οποία δεν κατείχε νομίμως…
Ποιοι πρώην βουλευτές βολεύτηκαν στο ΕΣΥ
Χρήση της διάταξης αυτής, όπως αποκάλυψε το «ΘΕΜΑ», έχουν κάνει οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κύριοι Χρήστος Σμυρλής, Μιχάλης Νεονάκης, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Θάνος, Δημήτρης Κοσσυβάκης, Μάνος Φραγκιαδουλάκης, Γιώργος Χρονόπουλος, Ευάγγελος Μαλέσιος, Τάσος Χωρέμης, Σταύρος Σουμάκης, Γιώργος Κίρκος και Φραγκλίνος Παπαδέλλης, όπως και οι συνάδελφοί τους της Νέας Δημοκρατίας κύριοι Δημήτρης Κρανιάς, Λεωνίδας Λυμπερακίδης, Παναγιώτης Μελάς, Κωνσταντίνος Καραμηνάς, Ακης Γεροντόπουλος και Πέτρος Τατούλης.
Στο μεταξύ, η παρέμβαση για το σοβαρό αυτό ζήτημα που έκανε μέσω του «ΘΕΜΑτος» ο πρώην υφυπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και διαμορφωτής του επίμαχου νόμου, κ. Γρηγόρης Σολωμός, ακόμα περιμένει απάντηση από την αρμόδια υπουργό κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Ο κ. Σολωμός, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος εισηγητής του Κινήματος για τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, ζητά την άμεση κατάργηση της επίμαχης διάταξης, προσθέτοντας με νόημα: «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα γίνει μετά 10 και 20 χρόνια παράνομη εισπήδηση γιατρών βουλευτών στο ΕΣΥ».
Πηγή:http://tiresias-press.blogspot.com/2010/08/blog-post_9118.html
Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων……ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ» Κ. ΜΑΡΞ-Φ.ΕΝΓΚΕΛΣ (Κομμουνιστικό Μανιφέστο, 1848).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Φρ. Ενγκελς
Οι κομουνιστές δεν καταδέχονται να κρύψουν τις απόψεις τους και τις βλέψεις τους.Δηλώνουν, λοιπόν, ανοιχτά ότι ο σκοπός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βίαιη ανατροπή της σημερινής καθεστηκυίας τάξης.Ας τρέμουν την επανάσταση οι άρχουσες τάξεις.Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους.Έχουν, όμως, να κερδίσουν έναν ολόκληρο κόσμο...........Φρ. Ενγκελς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου