Tης ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Μολονότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα κι απασχολεί περίπου το 12% του πληθυσμού, 1 στους 3 γεωπόνους είναι άνεργος. Εν οψει, δε, της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η κατάσταση για τους γεωπόνους αναμένεται να χειροτερέψει.
Γεωπόνοι συμβασιούχοι, εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα και προοπτική. Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση
Γεωπόνοι συμβασιούχοι, εργαζόμενοι χωρίς κανένα δικαίωμα και προοπτική. Φωτογραφία από παλαιότερη κινητοποίηση Την ώρα που το φάντασμα των απολύσεων πλανιέται στον δημόσιο τομέα, γύρω στα 1.000 μελετητικά γραφεία αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ επίκεινται μειώσεις προσωπικού ή λουκέτα.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσαν στην «Ε» γεωπόνοι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωπόνων αλλά κι από την ΠΑΣΚ Γεωπόνων Λάρισας, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη.
Σπουδές Γεωπονικής γίνονται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στα Τμήματα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με έδρα τον Βόλο. Σήμερα, οι πτυχιούχοι γεωπόνοι υπολογίζονται γύρω στους 14.000-15.000, ενώ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σχεδόν σε 4.700.
Παράνομες εισαγωγές
Οι γεωπόνοι είτε εργάζονται ως ιδιώτες είτε στον δημόσιο τομέα, στο υπουργείο και σε υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, σε διευθύνσεις γεωργίας (νομαρχίες, περιφέρειες), συνεταιριστικές οργανώσεις, ερευνητικά ινστιτούτα κ.α.
Πέρα από το ζήτημα της απασχόλησης, οι ίδιοι θέτουν επί τάπητος και το ζήτημα της παράνομης εισαγωγής γεωργικών φαρμάκων στη χώρα μας, που ρίχνονται αφειδώς στις περισσότερες καλλιέργειες και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, ενώ στερούν έξοδα από τη φοροδιαφυγή. Ηδη η Ε.Ε. προβλέπει αυστηρότερη νομοθεσία για τους ψεκασμούς και οι γεωπόνοι ζητούν νέο κύκλο εκπαιδεύσεων για τον αγροτικό πληθυσμό.
«Χρειάζεται εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν τεράστια οργανικά κενά. Οι συνεταιρισμοί χρειάζονται αναδιοργάνωση και δεν είναι επαρκώς στελεχωμένοι. Περίπου 1.500-1.900 γεωπόνοι απασχολούνταν κάθε χρόνο ως εποχικοί για να καλύψουν ανάγκες σε ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ και δακοκτονίες. Σήμερα, έχουν απομείνει ελάχιστοι. Υπάρχουν νέα πεδία για την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων, με οργανωμένες μεθόδους καλλιέργειας, πιστοποίηση, ελέγχους, εμπορία, ώστε και ο παραγωγός να προστατεύεται και ο καταναλωτής», μας ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων, Νίκος Ζιούβας.
Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν στο υπόμνημα της ΠΑΣΚ Γεωπόνων Λάρισας ήταν: η πρόσφατη κατάργηση της υπογραφής μελετών από γεωπόνους με τον νόμο Μπατζελή, ο έλεγχος για παράνομες εισαγωγές φυτοφαρμάκων, ο προσδιορισμός και η θεσμοθέτηση αρμοδιοτήτων γεωπόνων στις νέες αιρετές περιφέρειες και στον αγροτουρισμό και το ζήτημα των γεωργικών ακολούθων στις πρεσβείες ώστε να βελτιωθούν οι εξαγωγές.
Πηγή:ΓΕΩΤΕΕ-news
Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων……ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ» Κ. ΜΑΡΞ-Φ.ΕΝΓΚΕΛΣ (Κομμουνιστικό Μανιφέστο, 1848).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Φρ. Ενγκελς
Οι κομουνιστές δεν καταδέχονται να κρύψουν τις απόψεις τους και τις βλέψεις τους.Δηλώνουν, λοιπόν, ανοιχτά ότι ο σκοπός τους μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη βίαιη ανατροπή της σημερινής καθεστηκυίας τάξης.Ας τρέμουν την επανάσταση οι άρχουσες τάξεις.Οι προλετάριοι δεν έχουν τίποτα να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους.Έχουν, όμως, να κερδίσουν έναν ολόκληρο κόσμο...........Φρ. Ενγκελς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου