ΟΜΙΛΙΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων, συνδικαλιστικών φορέων, τους ανθρώπους και τους εκπροσώπους της εργασίας και του μόχθου που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν σκληρό αγώνα απέναντι σε βάρβαρα μέτρα και βάρβαρες πολιτικές που είχαν σαν στόχο τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, τους έμπορους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους βιοτέχνες. Είναι ο χώρος που δέχτηκε τα πιο συντριπτικά χτυπήματα, οι υγιέστατες επιχειρήσεις τους έκλεισαν και χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους και αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών.
Θέλω να ευχαριστήσω για τη παρουσία τους επιστημονικούς φορείς και επιμελητήρια τους ανθρώπους της γνώσης, της επιστήμης που πάνω τους στηρίζεται η προσπάθεια και η ελπίδα ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Και να τονίσω ότι οι αγώνες τους ενάντια στη κοινωνική αποδόμηση που επιφέρει η πολιτική του μνημονίου στο τόπο, ήταν πολύτιμη συνεισφορά για το λαϊκό κίνημα αλλά και για μας αφού μας εξοπλίσατε με επιχειρήματα και με γνώσεις, ώστε να καταγγείλουμε και να αμφισβητήσουμε τη παράνοια και τη βαρβαρότητα των μέτρων λιτότητας.
Μας ρωτούν, αγαπητοί φίλοι, για ποιο λόγο στα πλαίσια μιας διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης δεν απευθυνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στα κόμματα και στις ηγεσίες των κομμάτων που έχουν καταφέρει να μπουν στη Βουλή.
Εμείς τους απαντάμε:
Τη διερευνητική εντολή μας την έδωσε ο λαός όχι για να κλειστούμε σε κλειστά γραφεία και να κάνουμε παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις.
Αλλά για να διερευνήσουμε ανοιχτά και καθαρά, αν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια τη κοινωνία, με τον κόσμο της εργασίας, με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.
Η κοινωνία μας έδωσε αυτή τη δύναμη, από την κοινωνία προερχόμαστε, με αυτήν θέλουμε πάντα να συζητάμε και να αποκτούμε σχέση εμπιστοσύνης.
Θεωρούμε πολύ σημαντικότερη τη στήριξη της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση αριστεράς, που θα θελήσει να ενώσει το λαό για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, για να ανακτήσει τη κυριαρχία του, ακόμα και από την αναγκαία εκείνη θεσμική στήριξη ων κοινοβουλευτικών κομμάτων και των Βουλευτών.
Γιατί μια κυβέρνηση που έχει σαν στόχο να συγκρουστεί με τα μνημόνια και άρα να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα, μπορεί να το κάνει πράξη μόνο αν έχει ισχυρή στήριξη μέσα και έξω από τη βουλή. Οι μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι θεσμικά απαραίτητες αλλά δεν αρκούν. Σας θυμίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία απ’ αυτήν που είχε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Εξανεμίστηκε μέσα σε λίγους μήνες γιατί η πολιτική που εφήρμοσε ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αν υπάρχει σήμερα ένα «εθνικό χρέος» είναι η κοινή δράση όλων μας ώστε να μπει επιτέλους τέλος στην οικονομική βαρβαρότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Επειδή τις τελευταίες ώρες- για χιλιοστή φορά- το πολιτικό και οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο στη χώρα μας, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δε μας ξαφνιάζει.
Είναι λογικό να δεχόμαστε επιθέσεις, διότι έχουμε διαφορές.
Εμείς θέλουμε κυβέρνηση αριστεράς που θα υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτοί θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μνημονίου.
Εμείς τους λέμε να μη γίνουν οι προγραμματισμένες 150.000 απολύσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτοί επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν.
Τους λέμε να μη μειωθούν οι μισθοί. Αυτοί επιμένουν.
Τους λέμε να μη συρρικνωθεί και άλλο το κοινωνικό κράτος, αυτοί επιμένουν.
Τους λέμε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Αυτοί επιμένουν.
Τους λέμε να μην καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση, τα σχολειά και τα νοσοκομεία. Αυτοί επιμένουν. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν δεσμευθεί.
Εμείς τους λέμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας και της κοινωνίας. Διότι αυτό το πρόγραμμα το απέρριψε ο ελληνικός λαός. Αυτοί όμως επιμένουν,
Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε από σας, ούτε από τον ελληνικό λαό.
Είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι.
Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου.
Αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης.
Εμείς δε ζητάμε ούτε ζητήσαμε ποτέ από κανένα να κάνει δηλώσεις μετάνοιας.
Ζητάμε όμως να σταματήσουν τα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού.
Ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας.
Χθες καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων.
Αν αποδέχονται τις προτάσεις αυτές ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν πια οι δεσμεύσεις τους προς την κα Μέρκελ και τη κα Λαγκάρντ, ότι από όποια θέση και αν βρεθούν θα εφαρμόσουν το μνημόνιο, και τα βάρβαρα μέτρα της λιτότητας, τότε, ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση.
Αν όμως επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση ομηρίας στις δικές τους δεσμεύσεις, τότε αυτό να το ξεχάσουν.
Διότι η δέσμευση της ψήφου του ελληνικού λαού είναι σημαντικότερη από τις δικές τους δεσμεύσεις, που στο κάτω κάτω, τις έδωσαν γραπτώς ερήμην του λαού.
Καταθέσαμε, λοιπόν, πέντε άξονες πολύ συγκεκριμένους.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν απαντά επί της ουσίας. Δεν συζητά επί της ουσίας το περιεχόμενο των προτάσεών μας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να συζητήσουμε με εσάς επί της ουσίας το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων. Την αναγκαιότητα να μην εφαρμοστούν βάρβαρα μέτρα περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις από εδώ και στο εξής, την αναγκαιότητα να καταργηθούν εκείνες οι ρυθμίσεις που αφορούν την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Ήδη στις 15 του μήνα λήγει η ισχύ της μετενέργειας και διαλύονται ή καταργούνται συλλογικές συμβάσεις. Αυτό αφορά τη ζωή και την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Ζητήσαμε να προχωρήσουμε σε αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένας εκλογικός νόμος που έδειξε τα όρια της παράνοιάς του σε αυτές τις εκλογές, μια πολιτική δύναμη που πήρε μόλις λίγες χιλιάδες ψήφους περισσότερες από τις ψήφους που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλάσιους Βουλευτές για κάθε μια έδρα πήρε και μια έδρα δώρο και αυτό είναι νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας.
Ζητάμε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα αίσθημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία να σταματήσει αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας για τα πολιτικά πρόσωπα με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ζητάμε να υπάρξει άμεσα το επόμενο διάστημα ισχυρή διεκδίκηση εκεί όπου η χώρα μας έχει ισότιμο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους. Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα το πρόβλημα του χρέους, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να προβούμε και στη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για να εξακριβώσουμε το επαχθές του χρέους.
Ζητάμε να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση τέτοια που θα μας δώσει τη δυνατότητα με καλύτερους όρους να αξιοποιήσουμε την ισχυρή λαϊκή εντολή στην Ελλάδα αλλά και το διαφορετικό κλίμα σήμερα σε όλη την Ευρώπη.
Διότι πια έχει γίνει κατανοητό ότι με τις πολιτικές της λιτότητας η Ευρώπη οδηγείται σε διάλυση. Αν κάποιοι σήμερα απειλούν την ευρωζώνη και το ευρώ δεν είναι οι λαοί, δεν είναι η Αριστερά με τις προτάσεις της. Αν το ευρώ και η ευρωζώνη απειλείται, απειλείται από τα προγράμματα λιτότητας που πρώτα εφαρμόστηκαν στη χώρας διότι επιλέχθηκε να είναι το πειραματόζωο.
Και τέλος, ζητάμε να σταματήσει αυτό το πάρτι με τις τράπεζες. Έχουν λάβει σχεδόν 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις και έχουν την απαίτηση να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες στην πραγματική οικονομία.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, χίλια λουκέτα την εβδομάδα και συνεχίζεται αυτό. Αυτή η καταστροφή συνεχίζεται. Παρ’ όλα αυτά ζεστό δημόσιο χρήμα θέλουν να έχουν, οι ίδιοι οι διοικητές που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους θέλουν να μένουν στις διοικήσεις, οι μέτοχοι να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη παρά μονάχα στα κέρδη και το δημόσιο να έχει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Είναι παράλογη αυτή η πρόταση; Είναι παράλογο να ζητάς να δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου της Black Rock; Γιατί αυτός ο εκνευρισμός. Ας μας απαντήσουν λοιπόν επί της ουσίας στις προτάσεις μας και επειδή δεν μας απαντούν αυτοί επί της ουσίας, εμείς θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας.
Να μας πείτε εσείς αν οι προτάσεις μας είναι παράλογες, αν μπορούν να συγκροτήσουν μια βάση διαλόγου για μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο σε προοδευτικές εξελίξεις θετικές για την κοινωνία και αν έχετε να προσθέσετε σε αυτή την ατζέντα και δικά σας αιτήματα και δικές σας προτάσεις.
Θέλουμε λοιπόν, πρωτίστως σήμερα να σας ακούσουμε. Να σας ακούσουμε με πολύ προσοχή και να καταγράψουμε τις θέσεις σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω όλους και όλες για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων, συνδικαλιστικών φορέων, τους ανθρώπους και τους εκπροσώπους της εργασίας και του μόχθου που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν σκληρό αγώνα απέναντι σε βάρβαρα μέτρα και βάρβαρες πολιτικές που είχαν σαν στόχο τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Θέλω να ευχαριστήσω για την παρουσία τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, τους έμπορους, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους βιοτέχνες. Είναι ο χώρος που δέχτηκε τα πιο συντριπτικά χτυπήματα, οι υγιέστατες επιχειρήσεις τους έκλεισαν και χιλιάδες εργαζόμενοι έχασαν την δουλειά τους και αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών.
Θέλω να ευχαριστήσω για τη παρουσία τους επιστημονικούς φορείς και επιμελητήρια τους ανθρώπους της γνώσης, της επιστήμης που πάνω τους στηρίζεται η προσπάθεια και η ελπίδα ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Και να τονίσω ότι οι αγώνες τους ενάντια στη κοινωνική αποδόμηση που επιφέρει η πολιτική του μνημονίου στο τόπο, ήταν πολύτιμη συνεισφορά για το λαϊκό κίνημα αλλά και για μας αφού μας εξοπλίσατε με επιχειρήματα και με γνώσεις, ώστε να καταγγείλουμε και να αμφισβητήσουμε τη παράνοια και τη βαρβαρότητα των μέτρων λιτότητας.
Μας ρωτούν, αγαπητοί φίλοι, για ποιο λόγο στα πλαίσια μιας διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης δεν απευθυνόμαστε αποκλειστικά και μόνο στα κόμματα και στις ηγεσίες των κομμάτων που έχουν καταφέρει να μπουν στη Βουλή.
Εμείς τους απαντάμε:
Τη διερευνητική εντολή μας την έδωσε ο λαός όχι για να κλειστούμε σε κλειστά γραφεία και να κάνουμε παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις.
Αλλά για να διερευνήσουμε ανοιχτά και καθαρά, αν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια τη κοινωνία, με τον κόσμο της εργασίας, με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς.
Η κοινωνία μας έδωσε αυτή τη δύναμη, από την κοινωνία προερχόμαστε, με αυτήν θέλουμε πάντα να συζητάμε και να αποκτούμε σχέση εμπιστοσύνης.
Θεωρούμε πολύ σημαντικότερη τη στήριξη της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση αριστεράς, που θα θελήσει να ενώσει το λαό για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, για να ανακτήσει τη κυριαρχία του, ακόμα και από την αναγκαία εκείνη θεσμική στήριξη ων κοινοβουλευτικών κομμάτων και των Βουλευτών.
Γιατί μια κυβέρνηση που έχει σαν στόχο να συγκρουστεί με τα μνημόνια και άρα να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα, μπορεί να το κάνει πράξη μόνο αν έχει ισχυρή στήριξη μέσα και έξω από τη βουλή. Οι μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι θεσμικά απαραίτητες αλλά δεν αρκούν. Σας θυμίζω ότι δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία απ’ αυτήν που είχε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Εξανεμίστηκε μέσα σε λίγους μήνες γιατί η πολιτική που εφήρμοσε ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, αν υπάρχει σήμερα ένα «εθνικό χρέος» είναι η κοινή δράση όλων μας ώστε να μπει επιτέλους τέλος στην οικονομική βαρβαρότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.
Επειδή τις τελευταίες ώρες- για χιλιοστή φορά- το πολιτικό και οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο στη χώρα μας, συνεχίζει τις επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτό δε μας ξαφνιάζει.
Είναι λογικό να δεχόμαστε επιθέσεις, διότι έχουμε διαφορές.
Εμείς θέλουμε κυβέρνηση αριστεράς που θα υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτοί θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μνημονίου.
Εμείς τους λέμε να μη γίνουν οι προγραμματισμένες 150.000 απολύσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτοί επιμένουν ότι πρέπει να γίνουν.
Τους λέμε να μη μειωθούν οι μισθοί. Αυτοί επιμένουν.
Τους λέμε να μη συρρικνωθεί και άλλο το κοινωνικό κράτος, αυτοί επιμένουν.
Τους λέμε να μην περικοπούν οι συντάξεις. Αυτοί επιμένουν.
Τους λέμε να μην καταρρεύσει η αυτοδιοίκηση, τα σχολειά και τα νοσοκομεία. Αυτοί επιμένουν. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν δεσμευθεί.
Εμείς τους λέμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας και της κοινωνίας. Διότι αυτό το πρόγραμμα το απέρριψε ο ελληνικός λαός. Αυτοί όμως επιμένουν,
Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε από σας, ούτε από τον ελληνικό λαό.
Είμαστε ειλικρινείς και ξεκάθαροι.
Μας ενδιαφέρει απολύτως η διακυβέρνηση του τόπου.
Αλλά πρωτίστως μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης.
Εμείς δε ζητάμε ούτε ζητήσαμε ποτέ από κανένα να κάνει δηλώσεις μετάνοιας.
Ζητάμε όμως να σταματήσουν τα παιχνίδια στη πλάτη του ελληνικού λαού.
Ζητάμε δηλώσεις ειλικρίνειας.
Χθες καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων.
Αν αποδέχονται τις προτάσεις αυτές ως βάση διαλόγου, αν μας διαβεβαιώσουν ότι δεν ισχύουν πια οι δεσμεύσεις τους προς την κα Μέρκελ και τη κα Λαγκάρντ, ότι από όποια θέση και αν βρεθούν θα εφαρμόσουν το μνημόνιο, και τα βάρβαρα μέτρα της λιτότητας, τότε, ενδεχομένως να έχει νόημα η συζήτηση.
Αν όμως επιδιώκουν να μας οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση ομηρίας στις δικές τους δεσμεύσεις, τότε αυτό να το ξεχάσουν.
Διότι η δέσμευση της ψήφου του ελληνικού λαού είναι σημαντικότερη από τις δικές τους δεσμεύσεις, που στο κάτω κάτω, τις έδωσαν γραπτώς ερήμην του λαού.
Καταθέσαμε, λοιπόν, πέντε άξονες πολύ συγκεκριμένους.
Μέχρι στιγμής κανείς δεν απαντά επί της ουσίας. Δεν συζητά επί της ουσίας το περιεχόμενο των προτάσεών μας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θέλουμε να συζητήσουμε με εσάς επί της ουσίας το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων. Την αναγκαιότητα να μην εφαρμοστούν βάρβαρα μέτρα περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις από εδώ και στο εξής, την αναγκαιότητα να καταργηθούν εκείνες οι ρυθμίσεις που αφορούν την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Ήδη στις 15 του μήνα λήγει η ισχύ της μετενέργειας και διαλύονται ή καταργούνται συλλογικές συμβάσεις. Αυτό αφορά τη ζωή και την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Ζητήσαμε να προχωρήσουμε σε αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένας εκλογικός νόμος που έδειξε τα όρια της παράνοιάς του σε αυτές τις εκλογές, μια πολιτική δύναμη που πήρε μόλις λίγες χιλιάδες ψήφους περισσότερες από τις ψήφους που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλάσιους Βουλευτές για κάθε μια έδρα πήρε και μια έδρα δώρο και αυτό είναι νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας.
Ζητάμε αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα αίσθημα δικαίου στην ελληνική κοινωνία να σταματήσει αυτό το καθεστώς ατιμωρησίας για τα πολιτικά πρόσωπα με την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ζητάμε να υπάρξει άμεσα το επόμενο διάστημα ισχυρή διεκδίκηση εκεί όπου η χώρα μας έχει ισότιμο ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, μιας ευρωπαϊκής λύσης στο πρόβλημα του χρέους. Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα το πρόβλημα του χρέους, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα να προβούμε και στη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής λογιστικού ελέγχου για να εξακριβώσουμε το επαχθές του χρέους.
Ζητάμε να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση τέτοια που θα μας δώσει τη δυνατότητα με καλύτερους όρους να αξιοποιήσουμε την ισχυρή λαϊκή εντολή στην Ελλάδα αλλά και το διαφορετικό κλίμα σήμερα σε όλη την Ευρώπη.
Διότι πια έχει γίνει κατανοητό ότι με τις πολιτικές της λιτότητας η Ευρώπη οδηγείται σε διάλυση. Αν κάποιοι σήμερα απειλούν την ευρωζώνη και το ευρώ δεν είναι οι λαοί, δεν είναι η Αριστερά με τις προτάσεις της. Αν το ευρώ και η ευρωζώνη απειλείται, απειλείται από τα προγράμματα λιτότητας που πρώτα εφαρμόστηκαν στη χώρας διότι επιλέχθηκε να είναι το πειραματόζωο.
Και τέλος, ζητάμε να σταματήσει αυτό το πάρτι με τις τράπεζες. Έχουν λάβει σχεδόν 200 δις σε ρευστό και εγγυήσεις και έχουν την απαίτηση να κρατούν κλειστές τις στρόφιγγες στην πραγματική οικονομία.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη, χίλια λουκέτα την εβδομάδα και συνεχίζεται αυτό. Αυτή η καταστροφή συνεχίζεται. Παρ’ όλα αυτά ζεστό δημόσιο χρήμα θέλουν να έχουν, οι ίδιοι οι διοικητές που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους θέλουν να μένουν στις διοικήσεις, οι μέτοχοι να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη παρά μονάχα στα κέρδη και το δημόσιο να έχει κοινές μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Είναι παράλογη αυτή η πρόταση; Είναι παράλογο να ζητάς να δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του ελέγχου της Black Rock; Γιατί αυτός ο εκνευρισμός. Ας μας απαντήσουν λοιπόν επί της ουσίας στις προτάσεις μας και επειδή δεν μας απαντούν αυτοί επί της ουσίας, εμείς θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας.
Να μας πείτε εσείς αν οι προτάσεις μας είναι παράλογες, αν μπορούν να συγκροτήσουν μια βάση διαλόγου για μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τον τόπο σε προοδευτικές εξελίξεις θετικές για την κοινωνία και αν έχετε να προσθέσετε σε αυτή την ατζέντα και δικά σας αιτήματα και δικές σας προτάσεις.
Θέλουμε λοιπόν, πρωτίστως σήμερα να σας ακούσουμε. Να σας ακούσουμε με πολύ προσοχή και να καταγράψουμε τις θέσεις σας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου