To VIDEO της μαζικής εκτέλεσης των εργατών: http://www.reuters.com/video/2012/08/16/south-african-police-open-fire-on-striki?videoId=237100070&videoChannel=117764
Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ
Ν.Αφρική: Αιματηρή καταστολή απεργίας με 30 νεκρούς
Μία από τις αιματηρές αστυνομικές επιχειρήσεις μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ χαρακτηρίζεται η καταστολή απεργίας στο ορυχείο πλατίνας Λονμίν στην Μαρικάνα της Νοτίου Αφρικής, με τους νεκρούς από τις συγκρούσεις απεργών και αστυνομικών να ανέρχονται στους 30. Το συνδικάτο των μεταλλωρύχων κάνει λόγο για 36 νεκρούςΟ Νοτιοαφρικανός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νάτι Μτουέτα, έπειτα από 12 ώρες σιωπής των αρχών, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 30 απεργοί σκοτώθηκαν όταν η αστυνομία αποπειράθηκε να απομακρύνει περίπου 3.000 απεργούς, κυρίως χειριστές τρυπανιών, οπλισμένους με ματσέτες και ρόπαλα, από ένα τμήμα του ορυχείου της εταιρίας Λονμίν, 100 χλμ. βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ.
«Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν και ο αριθμός συνεχίζει να ανεβαίνει», δήλωσε ο υπουργός, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Talk Radio 702.
Ενας από τους ακροατές που τηλεφώνησαν στον σταθμό συνέκρινε το αιματηρό επεισόδιο, στο ορυχείο και το εργοστάσιο Μαρικάνα της Λονμίν, με τη σφαγή στο Σάρπβιλ, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, το 1960, όταν η αστυνομία του Απαρτχάιντ είχε ανοίξει πυρ εναντίον ενός πλήθους μαύρων διαδηλωτών σκοτώνοντας πάνω από 50.
Η πιο αιματηρή επιχείρηση μετά το Απαρτχάιντ
Η σφαγή -η πιο αιματηρή επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ- προκάλεσε σοκ στη χώρα, με τους πολίτες και τα μέσα ενημέρωσης να θέτουν πολλά ερωτήματα για τον ψυχισμό της αστυνομίας μετά το τέλος της κυριαρχίας των λευκών.
Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν επιθετικοί: «Λουτρό αίματος», «Τόπος μακελειού», «Σφαγή στο ορυχείο», ενώ στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύονται φωτογραφίες λευκών και μαύρων, βαριά οπλισμένων, αστυνομικών να βαδίζουν ανάμεσα στις αιμόφυρτες σορούς των μαύρων εργατών που κείτονταν στο χώμα.
Οι εικόνες αυτές, όπως και το μαγνητοσκοπημένο υλικό του τηλεοπτικού δικτύου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που απεικόνιζε μια ομάδα αστυνομικών να ανοίγουν πυρ εναντίον μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, ανακίνησε μνήμες του ρατσιστικού παρελθόντος της Νότιας Αφρικής.
Σε ένα άρθρο της σύνταξης στην πρώτη της σελίδα η εφημερίδα Sowetan διερωτάται εάν άλλαξε τίποτε από το 1994, όταν ο Νέλσον Μαντέλα ανέτρεψε το καθεστώς τριών αιώνων κυριαρχίας των λευκών αποίκων κι έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος στη χώρα με την μεγαλύτερη οικονομία της ηπείρου.
«Είχε συμβεί σε αυτή τη χώρα πριν, όταν το καθεστώς του Απαρτχάιντ μεταχειριζόταν τους μαύρους σαν αντικείμενα», ανέφερε η εφημερίδα. «Συνεχίζεται με διαφορετικό προκάλυμμα τώρα».
Εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούσαν στην περιοχή γύρω από το ορυχείο Μαρικάνα καθώς ξημέρωνε. Το ορυχείο παρέμεινε κλειστό αυτήν την εβδομάδα, εν μέσω της σύγκρουσης μεταξύ συνδικάτων αλλά και της διένεξης ανάμεσα στην εργοδοσία και τους μεταλλωρύχους.
Πριν από τη χθεσινή ημέρα, 10 άνθρωποι -ανάμεσά τους δύο αστυνομικοί- είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων εργατικών ενώσεων στο Μαρικάνα, το μεγαλύτερο και σημαντικότερο εργοστάσιο της Λονμίν, μιας εταιρίας η οποία εδρεύει στο Λονδίνο. Οι εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Νότια Αφρική, στις οποίες εξορύσσεται το 12% της παγκόσμιας παραγωγής λευκόχρυσου, έχουν κλείσει προσωρινά.
Στη Νότια Αφρική βρίσκεται το 80% των παγκόσμιων βεβαιωμένων αποθεμάτων λευκόχρυσου, αλλά το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, οι εργατικές διεκδικήσεις για υψηλότερους μισθούς και η πτώση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου φέτος στις αγορές έχουν προκαλέσει προβλήματα σε αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου.
Οι απεργοί στο Μαρικάνα ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις μισθών, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται από τη σύγκρουση της νέας ένωσης συνδικάτων εργαζομένων στα ορυχεία και στις κατασκευές (AMCU) με την εθνική ένωση των εργαζόμενων στα ορυχεία (NUM), ένα συνδικάτο το οποίο συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).
«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο Ζούμα – Διέταξε έρευνα
Τη σύσταση ειδικής ερευνητικής επιτροπής που θα αναλάβει να ρίξει φως στην υπόθεση, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος δήλωσε ότι «υπέστη σοκ» από τη βία, χωρίς να σχολιάσει την συμπεριφορά της αστυνομίας.
“Πρέπει να λάμψει η αλήθεια για το τι συνέβη εδώ, για αυτό αποφάσισα να συστήσω μια ερευνητική επιτροπή που θα ανακαλύψει τις πραγματικές αιτίες των γεγονότων”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ζούμα ο οποίος επέστρεψε στη χώρα από το Μοζαμβίκη για να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.
Οι δηλώσεις του Νοτιοαφρικανού προέδρου μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση της χώρας.
Όπως είπε ο Ζούμα, στόχος της κυβέρνησής του είναι να διασφαλίσει ότι η χώρα θα παραμείνει “ειρηνική, σταθερή, παραγωγική και ακμάζουσα με επίκεντρο τη βελτίωση της ζωής όλων”.
Ο πρόεδρος Ζούμα, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εσωκομματική εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο, ανέφερε, νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο στην δημοκρατία μας ώστε κάθε διένεξη να επιλύεται μέσω διαλόγου χωρίς παραβιάσεις του νόμου ή βία».
Στελέχη της AMCU επικρίθηκαν διότι είπαν στους απεργούς μεταλλωρύχους ότι ήταν «έτοιμοι να πεθάνουν» παρά να αφήσουν να τους απομακρύνουν από το χώρο που είχαν καταλάβει. Εικόνες πριν από τη σφαγή που απεικόνιζαν μεταλλωρύχους να κραδαίνουν ματσέτες και αυτοσχέδια ακόντια προκάλεσε επίσης ερωτήματα για τη «βία των απεργών», 18 χρόνια μετά το τέλος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ.«Αυτή η κουλτούρα της βίας και των διαδηλώσεων πρέπει να αλλάξει», υποστήριξε ο Τζον Ρόμπι, γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός στο Γιοχάνεσμπουργκ, λευκός και πρώην παίκτης του ράγκμπι. «Δεν μπορείς να ενεργείς σαν Ίμπι (σ.σ. ομάδα μαχητών, στη γλώσσα των Ζουλού) σε μια εργατική διαφορά σήμερα».
Η μετοχή της Λονμίν στο Λονδίνο και στο Γιοχάνεσμπουργκ έπεσε πάνω από 5%, σε χαμηλό τετραετίας, με τις απώλειές της να φθάνουν σχεδόν το 20% από την έναρξη των επεισοδίων μια εβδομάδα νωρίτερα.
Ο πρόεδρος Ζούμα, o οποίος βρισκόταν στην Μοζαμβίκη για μια περιφερειακή σύνοδο, αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του και να επιστρέψει εσπευσμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.
«Ο πρόεδρος ανησυχεί για τη βίαιη φύση της διαδήλωσης, ειδικά με δεδομένο ότι το Σύνταγμα και η εργατική νομοθεσία προσφέρουν επαρκή μέσα για το χειρισμό των θεμάτων, και τάσσεται υπέρ των εκκλήσεων να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας», σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοαφρικάνικης προεδρίας.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63699942
Μνήμες απαρτχάιντ ξυπνά το μακελειό των μεταλλωρύχων
Το αστυνομικό λουτρό αίματος θέτει ερωτήματα για τη νέα Νότια Αφρική
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2012 23:08
Διαδηλωτές τραγουδούν κραδαίνοντας το όπλα τους έξω από νοτιοαφρικανικό ορυχείο στο Ρούστνμπουργκ, 100 χλμ. βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, 16 Αυγούστου 2012 [REUTERS/Siphiwe Sibeko
Την οδυνηρή ανάμνηση της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής επανέφερε σε όλο τον κόσμο η σφαγή 34 μεταλλωρύχων στο ορυχείο πλατίνας Λόνμιν στη Μαρικάνα, εκατό χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Γιοχάνεσμπουργκ.Οι εικόνες των σωμάτων ασφαλείας να «θερίζουν» με αυτόματα όπλα κατά των απεργών, στο πιο αιματηρό επεισόδιο στη Ν. Αφρική στη μετά-απαρτχάιντ εποχή, έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ενώ και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων κάνουν λόγο για «αιματοκύλισμα», «λουτρό αίματος» και «σφαγείο». Τα άρθρα συνοδεύονται από φωτογραφικά στιγμιότυπα που απεικονίζουν τους οπλισμένους αστυνομικούς να περπατούν ανάμεσα στα πτώματα των μαύρων μεταλλωρύχων που είναι καλυμμένα από αίμα και λάσπη.
Από την πλευρά του το Νοτιοαφρικανικό Ινστιτούτο Φυλετικών Σχέσεων (SAIR) παρομοιάζει το επεισόδιο με τη Σφαγή του Σάρπβιλ το 1960, όταν η αστυνομία του απαρτχάιντ άνοιξε πυρ κατά μαύρων διαδηλωτών, οδηγώντας στον θάνατο περισσότερους από 50 εξ αυτών. «Προφανώς τα γεγονότα που οδήγησαν στο σημερινό επεισόδιο δεν είναι ίδια με εκείνα του 1960, ωστόσο η αντιμετώπιση και το αποτέλεσμα θυμίζουν πολύ το παρελθόν» δήλωσε η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούσι Χόλμπορν στο Reuters.
Κεντρικά άρθρα των εφημερίδων στη χώρα θέτουν καίρια ερωτήματα για την κατάσταση και τις αλλαγές που έχουν επέλθει από το 1994, όταν ο Νέλσον Μαντέλα έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Ν. Αφρικής, ανατρέποντας τρεις αιώνες κυριαρχίας των λευκών. «Στο παρελθόν το καθεστώς Απαρτχάιντ μεταχειριζόταν τους μαύρους σαν αντικείμενα, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με διαφορετική μορφή» αναφέρει το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας Sowetan.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Αστυνομίας Ρία Φιγιέγκα επιβεβαιώνεται ο θάνατος 34 ατόμων και ο τραυματισμός άλλων 78, μετά από την παρέμβαση της αστυνομίας κατά ενός πλήθους 3.000 απεργών, οπλισμένων με μαχαίρια και σκαπτικά εργαλεία, στο ορυχείο πλατίνας. «Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ για να αμυνθεί από επιτιθέμενους ένοπλους διαδηλωτές» δήλωσε η Φιγιέγκα, ενώ επισήμανε πως την περασμένη Τρίτη δύο αστυνομικοί ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου από τους απεργούς.
Όμως και η στάση των μεταλλωρύχων προβληματίζει την κοινή γνώμη. Οπτικοακουστικό υλικό πριν από τη βίαιη σύγκρουση δείχνει τους εργάτες να χορεύουν κρατώντας ψηλά στον αέρα τα μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα. Οι εικόνες αυτές έχουν εγείρει ανησυχίες για τη συχνότητα της χρήσης βίας σε βιομηχανικούς χώρους, 18 χρόνια μετά τον τερματισμό του καθεστώτος απαρτχάιντ.
«Αυτή η κουλτούρα της βίας πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Η συμπεριφορά των Ζουλού δεν είναι αποδεκτή για την επίλυση των εργατικών διαφορών στη σύγχρονη κοινωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Τζον Ρόμπι.
Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, επικεφαλής του ANC, αποχώρησε εσπευσμένα από διάσκεψη στη γειτονική Μοζαμβίκη για να παραστεί αυτοπρόσωπος στον τόπο των συγκρούσεων. Εξέφρασε την ταραχή και την απογοήτευσή του για τα γεγονότα, αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη συμπεριφορά της αστυνομίας. «Πιστεύουμε ότι το δημοκρατικό πολίτευμα μας προσφέρει τον χώρο που χρειάζεται ώστε να επιλύουμε τις διενέξεις μέσα από τον διάλογο, χωρίς να παρακάμπτεται ο νόμος και χωρίς τη χρήση βίας» δήλωσε ο κ. Ζούμα.
Παρά τις υποσχέσεις για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του αφρικανικού λαού των 50 εκατομμυρίων, το κυβερνόν κόμμα δυσκολεύεται να παρέχει ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες στις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Οι προσπάθειες αποκατάστασης των ανισοτήτων του προηγούμενου καθεστώτος είχαν αμφισβητήσιμα αποτελέσματα, ενώ ο τομέας των ορυχείων έχει κατηγορηθεί ως «καπιταλιστικό μονοπώλιο των λευκών».
Η Ν. Αφρική διαθέτει το 80% των γνωστών αποθεμάτων λευκόχρυσου (πλατίνας) στον κόσμο. Το αυξανόμενο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της εργασίας σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε στον τομέα φέτος έφερε πολλά ορυχεία στο χείλος της χρεοκοπίας. Παρόλο που οι διαμαρτυρόμενοι μεταλλωρύχοι ζητούν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς τους, η πραγματική αιτία των διενέξεων βρίσκεται στην ίδρυση του Συλλόγου Μεταλλωρύχων και Κατασκευών (AMCU), ενός μαχητικού συνδικάτου που έρχεται σε αντιπαράθεση με την 25ετή κυριαρχία του Εθνικού Σωματείου Μεταλλωρύχων (NUM), το οποίο ελέγχεται από το κυβερνών ANC.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=471140
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου