Συνταξιούχοι και υπάλληλοι του δημοσίου τομέα θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των περικοπών από το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζουν στο οικονομικό επιτελείο εστιάζονται σε συντάξεις, μισθοδοσία και προνοιακά επιδόματα, τομείς που απορροφούν το 60% των πρωτογενών δαπανών.
Το χειρότερο είναι πως για τρίτη στη σειρά χρονιά επιλέγονται περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες.
Πιο αναλυτικά τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι τα ακόλουθα:
Συντάξεις
Επιβολή νέας εισφοράς στις συντάξεις άνω των 700 ευρώ προβλέπει το βασικό σενάριο, ενώ θα περικοπεί κατά 30 ευρώ η σύνταξη του ΟΓΑ. Η νέα εισφορά ενδέχεται να φτάνει έως και το 20% στις πολύ υψηλές συντάξεις (στις οποίες πάντως δεν αναμένεται να μπει πλαφόν), ενώ θα καταργηθούν 13η και 14η επικουρική σύνταξη και θα υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις σε ομάδες ασφαλισμένων (π.χ. άγαμες θυγατέρες).
Η εισφορά θα επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ και υπάρχουν διαφορετικά σενάρια για την κλιμάκωσή της. Για παράδειγμα, αναμένεται να ξεκινά από το 2% ή το 5%, ενώ τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν πως μπορεί να φτάνει έως και το 20%. Επιπλέον στα σχέδια του υπουργείου Εργασίας είναι να μην κατατεθεί ενιαία ρύθμιση για όσους παίρνουν δεύτερη σύνταξη, αλλά να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα θα υπάρξουν μέτρα για το θέμα των συντάξεων που παίρνουν οι άγαμες θυγατέρες.
Τέλος, έχει κλειδώσει η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από τα 15 στα 20 για «έξοδο» στη σύνταξη σε ηλικία 65 ετών.
Εφεδρεία
Μέσα στην επόμενη διετία θα οδηγούν σε εφεδρεία 35.000 με 40.000 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα. Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να υπαχθούν στο υφιστάμενο καθεστώς της εφεδρείας οι εργαζόμενοι, χωρίς να χρειαστεί να περάσει έναν νέο νόμο που θα θέτει τους όρους και τις προϋποθέσεις, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν οι αντιδράσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραμονή στην εφεδρεία επί διετία με αποδοχές το 60% του βασικού μισθού.
Η εφεδρεία επελέγη προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα 150.000 υπαλλήλων έως το 2015.
Επιδόματα. Αυστηρά κριτήρια περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων για την καταβολή των επιδομάτων, το ύψος των οποίων θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου. Από τις παρεμβάσεις δεν διασώζεται ούτε το ΕΚΑΣ -που ήδη καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια στους χαμηλοσυνταξιούχους-, καθώς το όριο ηλικίας θα πάει από το 60ό στο 65ο έτος.
Για την καταβολή των επιδομάτων θα καθιερωθούν νέες προϋποθέσεις, με στόχο την εξοικονόμηση 2,4 δισ. Ενα από τα σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι τα επιδόματα να καταβάλλονται μόνο σε όσους έχουν χαμηλό εισόδημα, με το όριο να μπαίνει πιθανότατα στα 10.000 ευρώ τον χρόνο και να μην καταβάλλεται σε όσους έχουν πάνω από 30.000 ευρώ. Εχει υπάρξει πρόταση να καταβάλλονται τα 2/3 του επιδόματος σε όσους έχουν από 10.000 έως 20.000 ευρώ και το 1/3 σε όσους έχουν από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται τα ποσά αυτά να διαφοροποιηθούν, αν ληφθούν υπόψη και τα περιουσιακά στοιχεία του δικαιούχου.
ΔΕΚΟ
Ερχεται νέος γύρος μειώσεων στις αποδοχές των εργαζόμενων στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους δημόσιους οργανισμούς.
Υπολογίζεται ότι η μείωση των αποδοχών μπορεί να φθάσει το 30%. Ετσι, από περίπου 31.000 ευρώ, που είναι οι μέσες ετήσιες αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, αναμένεται να υποχωρήσουν στα επίπεδα των 21.000-22.000 ευρώ, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αλλα 250 εκατ. ευρώ ετησίως θα επιδιωχθεί να εξοικονομηθούν από τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των οργανισμών.
Το ποσοστό μείωσης των λειτουργικών δαπανών υπολογίζεται στο 30% για τη διετία 2013 – 2014.
Γις τους δημοσίους υπαλλήλους
Στο τραπέζι η πλήρης κατάργηση των δώρων
Στο «τραπέζι» είναι η κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων.
Πρόκειται για ένα μέτρο από το οποίο μπορεί να προκύψει μεγάλο δημοσιονομικό όφελος, όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο, η υιοθέτηση του οποίου όμως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις.
Πάντως επειδή, σύμφωνα και με τις συστάσεις της τρόικας, πρέπει να μειωθεί εκ νέου σημαντικά η μισθολογική δαπάνη στο Δημόσιο, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι η ρύθμιση που θα βάζει τέλος στα δώρα θα συμπεριληφθεί στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Να υπενθυμίσουμε πως μετά τις περικοπές των δώρων το 2010 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι λαμβάνουν 500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 ευρώ το Πάσχα και 250 ευρώ επίδομα αδείας. Δηλαδή 1.000 ευρώ μεικτά τον χρόνο.
Η κατάργηση των επιδομάτων αυτών μπορεί να αποφέρει εξοικονόμηση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Πρόκειται όμως για ένα «οριζόντιο» μέτρο, με το σκεπτικό ότι αφενός αφορά όλους τους υπαλλήλους και αφετέρου δεν προβλέπεται κλιμάκωση κατά την εφαρμογή του.
Με την υλοποίηση του μέτρου, 1.000 ευρώ τον χρόνο θα χάσει ένας υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές 900 ευρώ και το ίδιο ποσό θα απολέσει και ένας υπάλληλος με αποδοχές 1.600 ευρώ τον μήνα.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως είναι μονόδρομος ο περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης, μιλούν για «ήπια μείωση» και προσθέτουν ότι τα περιθώρια παρεμβάσεων στον βασικό μισθό είναι εξαιρετικά περιορισμένα μετά και την υιοθέτηση του ενιαίου μισθολογίου.
Πάντως, μέχρι τελευταία στιγμή αναζητείται η φόρμουλα για τις παρεμβάσεις στις αποδοχές, με δεδομένο ότι τα τελευταία δύο χρόνια μετρούν απώλειες που κυμαίνονται μεταξύ 30% και 48%.
Σε 23 Ταμεία
Και νέα μείωση στο εφάπαξ
Μαχαίρι θα μπει στο εφάπαξ σε 23 Ταμεία πρόνοιας που χορηγούν υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει από τους ασφαλισμένους. Επιπλέον προωθείται ρύθμιση για την επιβολή ειδικής εισφοράς στις συντάξεις σε όσες περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι πήραν υψηλότερο βοήθημα.
«Μοντέλο» για τις αλλαγές θα αποτελέσει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου έχει ήδη αποφασιστεί η περικοπή κατά 22,67% του βοηθήματος. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση, καθώς πέρσι τον Νοέμβριο το εφάπαξ στον δημόσιο τομέα είχε μειωθεί κατά 20%.
Οσον αφορά στην ειδική εισφορά στις συντάξεις πληροφορίες αναφέρουν πως θα κυμαίνεται από 1% έως 2% και τα χρήματα θα πηγαίνουν για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι το αν η εισφορά θα επιβληθεί σε όσους βγήκαν στη σύνταξη τα τελευταία έτη (π.χ. μετά το 2009) ή θα αφορά και παλαιότερους συνταξιούχους.
Περικοπές στο εφάπαξ θα υπάρξουν και σε άλλα 22 Ταμεία πρόνοιας τα οποία χορηγούν έως και 83% υψηλότερο βοήθημα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί. Μεταξύ άλλων πρόκειται για τα Ταμεία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργοληπτών, των υπαλλήλων του ΙΚΑ, των κληρικών, των υπαλλήλων των φαρμακευτικών εργασιών και των δημοτικών υπαλλήλων.
Σημειώνεται πως η σύνδεση εισφορών και παροχών αναμένεται να επεκταθεί και στα μερίσματα που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους.
Στα 65 αλλά με 20ετία Η σύνταξη στα 65 με 20 έτη ασφάλισης αντί 15 θα λειτουργήσει αντισταθμιστικά, ώστε να αποφευχθεί γενικότερη αύξηση του ορίου στα 66 ή 67 έτη
Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ – Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου