











http://ixnos1.blogspot.com/2010/06/blog-post_5414.html
Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων……ΕΡΓΑΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΩΘΕΙΤΕ» Κ. ΜΑΡΞ-Φ.ΕΝΓΚΕΛΣ (Κομμουνιστικό Μανιφέστο, 1848).
Εμπρός για Γενική Απεργία Διαρκείας
-Να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό
-Έξω το ΔΝΤ, η ΕΕ και η κυβέρνηση τους
-Κατάργηση του εξωτερικού χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση
κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση
-Εργατική Εξουσία και σοσιαλιστική διέξοδος από την κρίση
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 πμ ΜΟΥΣΕΙΟ
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
www.eek.gr
Ανακοίνωση εξέδωσε το ΠΑΜΕ για την απόφαση του πρωτοδικείου να χαρακτηρίσει παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Οι Δικαστές, αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, "για ακόμη μια φορά στην δούλεψη των εφοπλιστών"...
..."Η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά που χαρακτηρίζει παράνομη την απεργία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ είναι κατάπτυστη αλλά και χωρίς αντικείμενο διότι απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση έχει πάρει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά για την αυριανή πανελλαδική-πανεργατική απεργία, τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους ναυτεργάτες να μην υποκύψουν, να μην τρομοκρατηθούν.
Ενώ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους γιατί ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης.
Μπορεί στο Εθνικό λαχείο οι 3 στους 4 να κερδίζουν, αλλά με το Ασφαλιστικό οι 3 στους 4 την κάνουν... λαχείο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού, από τα 5 εκατ. των ασφαλισμένων (εξαιρούνται οι περίπου 600.000 αγρότες που υπάγονται στον ΟΓΑ και των οποίων δεν αλλάζουν ουσιαστικά οι όροι και προϋποθέσεις συνταξιοδότησης) μόλις οι 1,25 εκατ. μοιάζει να γλιτώνουν τη μέγκενη των νέων δρακόντειων ρυθμίσεων.
Δηλαδή, δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι προ του 1983. Σχεδόν καθόλου οι δημόσιοι υπάλληλοι αυτής της περιόδου, οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες καθώς και στα ειδικά Ταμεία. Αντιθέτως, από τη μεταβατική αυτή διάταξη δεν καλύπτονται οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, τα όρια των οποίων αυξάνονται από το 58ο στο 65ο έτος για πλήρη σύνταξη με 35ετία (μειωμένη στο 60ό), ενώ χρειάζεται 40ετία για έξοδο στο 60ό έτος εκεί που κάποιος ασφαλισμένος υπολόγιζε να βγει με 37ετία (χωρίς όριο ηλικίας). Επίσης δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ορισμένοι επιστήμονες που έτσι κι αλλιώς αποχωρούσαν από την εργασία μετά το 65ο έτος (γιατροί, δικηγόροι κ.ά.). Επίσης, με ορισμένες «αμυχές» τη βγάζουν οι ένστολοι (150.000) οι οποίοι θα έχουν ειδικό καθεστώς ασφάλισης (θα κατατεθεί αργότερα μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή) και οι μητέρες με ανήλικο που συμπληρώνουν τη διετία 2011-12 τα έτη ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση, όσες έχουν κατά την προσεχή διετία 18,3 έτη στο ΙΚΑ ή 20 και 25 στα ειδικά ταμεία και το Δημόσιο, αντίστοιχα, συν την ανηλικότητα του παιδιού, θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη οποτεδήποτε στο μέλλον με τα μεταβατικά όρια που θα ισχύουν αυτό το μεσοδιάστημα (2011-12). Εστω και αν συνταξιοδοτηθούν ακόμη και 10 χρόνια αργότερα. Επίσης με τα σημερινά όρια ηλικίας αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον όσες γυναίκες έχουν φέτος θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ετσι, από τα 5 εκατ. των ασφαλισμένων, οι νέες διατάξεις επιβαρύνουν τους όρους συνταξιοδότησης (αυξάνουν δραστικά τα όρια ηλικίας έως και 15 έτη και μειώνονται οι συντάξεις μέχρι και 30% σε ορισμένες περιπτώσεις) σε περίπου 3,75 εκατ. ασφαλισμένους. Με μεγαλύτερα θύματα:
- Τις μητέρες με ανήλικο, οι οποίες θα συνταξιοδοτηθούν με πλήρη σύνταξη στο 65ο έτος από το 50ο (μειωμένη) και 55ο σήμερα.
- Τους εργαζόμενους στα Βαρέα οι οποίοι θα παραμείνουν στην εργασία επιπλέον 5 έτη (πλήρεις αποδοχές στο 60ό και μειωμένες στο 58ο από το 55ό και 53ο αντιστοίχως). Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση ορισμένοι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ θα δουν να καταστρέφονται οι εισφορές τους στην περίπτωση που το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί εντός του 2011 -ο νέος πίνακας με τα ΒΑΕ θα ισχύσει από 1/7/2011- και δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο των 3.600 ενσήμων στα τέλη του 2015.
- Οι αποδοχές συνωθούνται στην περιοχή κάτω των 1.400 ευρώ, καθώς για τις συντάξιμες αποδοχές πάνω από αυτό το επίπεδο οι συντελεστές αναπλήρωσης (σύνταξης) μειώνονται και κάτω του 60% από 70% σήμερα. Αυτό συμβαίνει γιατί η μικρή βασική σύνταξη (360 ευρώ) δεν μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό του 48% της ανταποδοτικής-αναλογικής σύνταξης για την 40ετή ασφάλιση (μέσα επίπεδα 1,2% για κάθε έτος στην ασφάλιση). Επιπρόσθετα, πάνω από αυτό το επίπεδο έρχεται ο νέος ΛΑΦΚΑ από 3% (για κύρια σύνταξη 1.400 ευρώ) και έως 10% (για αποδοχές άνω των 3.501 ευρώ) για να περικόψει ακόμη περισσότερο τις αποδοχές. Μάλιστα, ο συντελεστής 7% στην περιοχή των 2.800 ευρώ της ανώτατης σύνταξης οδηγεί σε νέο χαμηλότερο πλαφόν στις συντάξεις, περίπου στα 2.600 ευρώ.
- Ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση του συνόλου των εισφορών (35ετία ή 40ετία) οδηγεί σε νέα κρυφή μείωση των συντάξεων. Και αυτό επιτείνεται από το γεγονός ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν περιγράφεται ο συντελεστής ωρίμανσης για τις αρχικές-παλαιές εισφορές. Παραπέμπεται στο μέλλον με υπουργικές αποφάσεις (σ.σ. έτσι κι αλλιώς θα χρειαστεί σε όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά). Αλλά, από την άλλη, θεσμοθετούνται τώρα οι συντελεστές ωρίμανσης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
- Το κράτος εγκαταλείπει την επικουρική σύνταξη (δεν την εγγυάται) και εάν ένα Ταμείο δεν έχει να πληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις του, οι εν λόγω αποδοχές δύναται να πέσουν και κάτω του 20%.
Αν και με το νέο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση συνδέει τις συντάξεις με το σύνολο του εργασιακού βίου, δηλαδή εισάγει περισσότερα κίνητρα ανταπόδοσης στο σύστημα ενώ προσπαθεί να καταστήσει και ατομικά υπεύθυνους τους εργαζόμενους για τις αποδοχές στα γηρατειά, όμως και πάλι η ανταπόδοση είναι μικρή και η χρονική διάρκεια της ασφάλισης μεγάλη. Κάτι που δεν επιτρέπει να μειωθεί η «μαύρη»-ανασφάλιστη εργασία και να αυξηθούν τα έσοδα του συστήματος. Ουσιαστικά, ο υπολογισμός με το σύνολο του χρόνου ασφάλισης γίνεται για να μειωθούν οι τελικές αποδοχές και όχι για να γίνει περισσότερο δίκαιο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.*
*Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές της ΟΤΟΕ, Συλλόγων και Σωματείων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων, αλλά και μεμονωμένων τραπεζοϋπαλλήλων, που ζητούσαν την ακύρωση του Π.Δ. 209/2006 για την υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), που θεσμοθετήθηκε το 2006. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με μια σειρά αποφάσεων (2197 έως 2203/2010), απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων κρίνοντας ότι σε κανένα σημείο δεν συγκρούεται το επίμαχο προεδρικό διάταγμα με τις συνταγματικές επιταγές και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ, όπως υποστήριζαν οι τραπεζοϋπάλληλοι.
Περικυκλωμένοι από τέσσερις πλευρές είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ξεσπούν αύριο με νέα 24ωρη γενική απεργία.
Το ασφαλιστικό του ιδιωτικού τομέα, το εργασιακό (ποσοστό απολύσεων, ύψος αποζημιώσεων, Διαιτησία και εισαγωγικός μισθός των νέων έως 25 ετών) και η άρνηση των εργοδοτών να συνομολογήσουν τα αυτονόητα, ότι όσα ισχύουν φέτος (βασικές αποδοχές, 13ος και 14ος μισθός) θα παραμείνουν για τα επόμενα χρόνια, έστω και εάν δεν δοθούν σημαντικές αυξήσεις, είναι η τριπλή πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, μετά τις περικοπές στις αποδοχές, βλέπουν τα όρια ηλικίας να αυξάνουν στο 65ο. Βεβαίως, από την άλλη, σε ορισμένες περιπτώσεις η σε εθελοντική βάση παραμονή των ασφαλισμένων στην εργασία ενόσω διαρκεί η μονιμότητα (στο Δημόσιο μέχρι το 65ο έτος και στις ΔΕΚΟ-τράπεζες μέχρι τουλάχιστον το 61ο) μπορεί να φρακάρει κάθε εξέλιξη των νέων υπαλλήλων και να προκαλέσει «πυρήνες απειθαρχίας» στη διοίκηση (στον βαθμό που υφίσταται κάτι τέτοιο στο Δημόσιο). Από την άλλη, η βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες, τη στιγμή που δεν υπάρχουν κοινωνικές υποδομές, ενώ το δημογραφικό αναφέρεται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα, και το Ασφαλιστικό εντείνουν την αίσθηση της αδικίας την οποία βιώνουν οι μητέρες (κυρίως όσες έχουν ενήλικο). Σε αναλογία και η αδυναμία εκκαθάρισης της λίστας των ΒΑΕ (700.000 μισθωτοί) «καλύπτεται» τώρα από την ισοπεδωτική αύξηση των ορίων ηλικίας. Μέσα σε αυτή την τετραπλή επίθεση, οι εργαζόμενοι με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν αύριο νέα κινητοποίηση με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του Αρεως, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Το ΠΑΜΕ κάνει ξεχωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα στο Συντάγμα, με αίτημα «να ακυρωθεί τώρα το μνημόνιο». Λόγω της κινητοποίησης, τα μπλε λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν μόνο μεταξύ 8 π.μ. και 8 μ.μ., ενώ αντίστοιχες στάσεις εργασίας αναμένεται να κάνουν και τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ΓΣΕΕ ζητεί να υπάρξουν αποφάσεις από τα οικεία σωματεία, που θα διευκολύνουν τους απεργούς να κατεβούν στα συλλαλητήρια. Αύριο τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ θα υπολειτουργούν ο δημόσιος τομέας και οι ΔΕΚΟ. Συμμετοχή στην κοινωνική διαμαρτυρία ανακοίνωσε και η ΓΣΕΒΕΕ για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι θίγονται από το Ασφαλιστικό. «Να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, να αλλάξει πορεία πλεύσης τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στις εργασιακές σχέσεις» καλεί τους εργαζόμενους το μέλος της διοίκησης της Εργατικής Συνομοσπονδίας, Γ. Κωνσταντινόπουλος.
ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ
Η κυβέρνηση της Αργεντινής δε δέχτηκε αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που θα έλεγχε προκαταρκτικά τη γενική κατάσταση της οικονομίας, για το αργεντίνικο χρέος των 7,5 δισ. δολαρίων του Μπουένος Αϊρες προς τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ευρωπαϊκά κράτη δανειστές.
... "Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος αυτό. Κάνουμε διάφορα σενάρια, αλλά σε κανένα δεν εμπλέκεται--προκαταρκτικά--το ΔΝΤ", δήλωσε σήμερα ο υπουργός της Οικονομίας, κ. Αμάδο Μπουντού.
Η Αργεντινή μπήκε στο ΔΝΤ μετά την "στάση πληρωμών" της του 2001 και ο σύζυγος της προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ, Νέστορ, προκάτοχός της στο ύπατο αξίωμα, διέγραψε μονομερώς χρέος της χώρας προς το ΔΝΤ.
"Σχετικά με τη συνεχή αυξηση των διοδίων που αναφέρατε λίγο πριν, θα ήθελα να ενημερώσω πως πανελλαδικά έχουν στηθεί επιτροπές ενάντια στα διοδια, με το σύνθημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Εκτός απο τα διόδια των Μαλγάρων που είναι ακόμα δημόσια (και αρα είναι παράνομο να μη πληρώσεις), όλα τα άλλα είναι ιδιωτικά. Αυτό σημαίνει οτι ουτε η αστυνομία 'εχει δικαίωμα να επέμβει αλλά...
και πόσο μάλλον ο ιδιώτης δεν έχει δικαίωμα να σου κλείσει τον δημόσιο δρόμο εαν δεν τον πληρώσεις. Αυτός είναι παράνομος καθώς το δικαίωμα για ελευθερη μετακίνηση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένω. Οποτε πολύ ευγενικά, πας και λες δεν πληρωνω- ανοιξτε μου.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν πληρωνουν καθημερινά. Ας μη πληρώσουμε κ μεις τους κλεφτες.
Μαθετε για τα δικαιώματα σας εδώ: http://diodiastop.blogspot.com/
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
"ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ..
ΑΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΘΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ Ο ΓΕΡΑΝΟΣ..
ΚΑΤΕΒΗΚΕ ΠΡΩΙ ΠΡΩΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΑΣ ΚΑΝΩ ΤΗ ΔΟΥΛΙΤΣΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.
ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΡΙΒΕΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ...
ΠΑΡΕΠΙΤΟΝΤΩΣ.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΙΣ 8.30 ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ...
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΑΓΩΓΗ.... "
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Οι “αριστεροί οικονομολόγοι”
και ο “άλλος δρόμος” προς... τον καπιταλισμό
Ελληνική “δυσκολία δανεισμού”
ή παγκόσμια καπιταλιστική χρεοκοπία
Ένα “άλλο δρόμο” σε σχέση με τη “δυσκολία δανεισμού” στην οποία έχει περιέλθει το Δημόσιο και την προσφυγή της Ελλάδας στο νέο διεθνή οικονομικό έλεγχο του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ καλεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει η πρωτοβουλία “αριστερών και προοδευτικών οικονομολόγων και επιστημόνων” προερχόμενων από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με κείμενο που έχει δημοσιοποιήσει από τις 15 Μαΐου.
Δέκα μέρες μετά την μεγαλύτερη γενική απεργία και εργατική διαδήλωση μεταπολιτευτικά (5 Μάη) που...
τρόμαξε με την εξεγερσιακή της δυναμική τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο
ανέδειξε για πρώτη φορά τόσο έκδηλα τη διεθνή πηγή και διάσταση της κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία έχει περιέλθει το ελληνικός καπιταλισμός και το Κράτος του, με τον Όλι Ρεν να δηλώνει πως “ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας” θα οδηγούσε σε “παράλυση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και οικονομική ύφεση [...] μεγαλύτερη από εκείνη της δεκαετίας του '30” (φιλανδική Suomen Kuvaleti, 6/5)
επιτάχυνε δραματικά τη σύσταση του πανευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης με 750 δις έως 1 τρις ευρώ με κεφάλαια χωρών-μελών της ΕΕ και του ΔΝΤ
....μια σειρά οικονομολόγων και επιστημόνων της αυτοαποκαλούμενης ριζοσπαστικής αριστεράς μιλά απλώς για “δυσκολία δανεισμού” της Ελλάδας μόνο και επιλέγει να συνδιαλλαγεί εμμέσως με εκείνη την κυβέρνηση που είναι επικεφαλής μιας εκστρατείας που -κατά τους ίδιους- απλώς “πλήττει” τις κατακτήσεις των εργαζομένων, λέγοντας πως μια τέτοια επιλογή, δηλαδή το διεθνές δάνειο και τα ακόλουθα αντιλαϊκά μέτρα “δεν είναι μονόδρομος”, αλλά υπήρχαν και άλλες επιλογές “πριν οδηγήσει [η κυβέρνηση]την Ελλάδα στο τελευταίο σκαλοπάτι του διασυρμού, εκεί που συνωστίζονται όλα τα αποτυχημένα κράτη του κόσμου”.
“Επιλογές” εντός συστήματος, εκτός τόπου και χρόνου
Συγκεκριμένα, λένε πως η ελληνική κυβέρνηση θα “μπορούσε: να προσφύγει σε εσωτερικό δανεισμό [...], να απαιτήσει ευνοϊκό δανεισμό από την ΕΚΤ (με επιτόκιο 1% που δανείζει τις τράπεζες) [...] να απευθυνθεί στην Κίνα [...], στη Ρωσία και στις αραβικές χώρες, να απαιτήσει διμερή δανεισμό από άλλες χώρες της ΕΕ ακόμη κι απ’ τη Γερμανία με το επιτόκιο που δανείζεται η ίδια, ως ελάχιστη υποχρέωση τους για τη ζημιά που έχουν προκαλέσει στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας [...] να συμπτύξει μέτωπο διεκδίκησης φθηνών δανείων με άλλες χώρες του νότου που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα [...] να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή, [...] να φορολογήσει την εκκλησία, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές, να μειώσει τους εξοπλισμούς, κ.α.”
Το όψιμο... ενδιαφέρον για το “διασυρμό” και την “αποτυχία της χώρας” και οι απαράδεκτες αυταπάτες για το τι είναι και τι μπορεί να κάνει η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση -την ώρα που αυτή μετατρέπεται σε “αίθουσα βασανιστηρίων” κατά ένα σχόλιο των Financial Times- συμπληρώνονται με ανύπαρκτες και κάθε άλλο παρά φιλολαϊκές επιλογές που προτείνονται στην κυβέρνηση.
Aς εξετάσουμε μία προς μία τις δήθεν εναλλακτικές προτάσεις της εν λόγω πρωτοβουλίας
(α) Ο“εσωτερικός δανεισμός”, δηλαδή η έκδοση “λαϊκού ομολόγου” ή αλλιώς ο δανεισμός του Κράτους από τον ίδιο το λαό δεν θα απέδιδε σε συνθήκες καταρράκωσης της εθνικής αποταμίευσης την τελευταία δεκαετία και μαζικής ανησυχίας για την τύχη του ίδιου του Κράτους-εκδότη αυτού του ομολόγου. Ακόμη περισσότερο, αποτελεί μια άλλη εκδοχή της αφαίρεσης λαϊκού εισοδήματος για χάρη της αποπληρωμής ενός χρέους που κατά τ' άλλα “δεν δημιούργησαν οι ίδιοι” οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιπλέον, η απορρόφηση της λαϊκής αποταμίευσης που βρίσκεται στις τράπεζες από το Δημόσιο θα οδηγούσε σε κατάρρευση των τραπεζών λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων και σε ένα νέο πακέτο “διάσωσης” από πλευράς Κράτους
(β) Τόσο το “ευνοϊκό” επιτόκιο από την ΕΚΤ, όσο και ο “διμερής δανεισμός” της Ελλάδας, με κάθε μία χώρα-μέλος της ΕΕ χωριστά αλλά και το “μέτωπο διεκδίκησης” με τις άλλες καπιταλιστικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ήταν αιτήματα της ίδιας της κυβέρνησης Παπανδρέου που στην ουσία τους ικανοποιήθηκαν από την ΕΚΤ και την ΕΕ, καθώς η ΕΚΤ δέχτηκε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ο δανεισμός από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα γίνεται με επιτόκιο που θα επιλέγει η κάθε δανείστρια χώρα από μόνη της, ενώ το “μέτωπο” του ευρωπαϊκού Νότου πέτυχε τη “στήριξη” του Βορρά, δηλαδή της Γερμανίας.
(γ) Η “απεύθυνση” στην Κίνα, στη Ρωσία και τις αραβικές χώρες επίσης έγινε, αλλά όχι μόνο δεν υπήρξε ανταπόκριση, αλλά -για παράδειγμα- η Ρωσία παρότρυνε την ελληνική κυβέρνηση να πάει... στο ΔΝΤ, ενώ οι άλλες προτίμησαν -όπως έχει φανεί μετά τη συμφωνία της 2ης Μαΐου- το δρόμο των επενδύσεων στην “πραγματική” οικονομία, όπως πχ η εξαγορά των λιμανιών στον Πειραιά ή στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
(δ) Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής σε συνθήκες ύφεσης, παράλυσης των φορο-ελεγκτικών μηχανισμών και ύπαρξης μιας γιγάντιας μάζας χειμαζόμενων πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων απαιτεί -όπως αρμόδιο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών άτυπα είχε δηλώσει- “δύο εκατομμύρια εφοριακούς στο δρόμο καθημερινά”....
Αφού, όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν χειρίστηκε με ένα ή περισσότερους από τους παραπάνω τρόπους τη “δυσκολία δανεισμού” της χώρας, θα μπορούσε εναλλακτικά , κατά την πρωτοβουλία, να ζητήσει “ακύρωση των αντιλαϊκών μέτρων” από την Ε.Ε, που εδικά “μετά την απόφαση της ΕΕ στις 9 Μαΐου” η Ελλάδα θα “διευκολυνόταν” να κάνει κάτι τέτοιο.
Η παραπάνω πρόταση είναι επιεικώς ανεδαφική, καθώς η απόφαση της 9 Μάιου, δηλαδή η καταρχήν συμφωνία για ένα πανευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης αυτή τη φορά με κεφάλαια έως 1 τρις ευρώ (πάνω από το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ), αποτέλεσε την ... ευρωπαϊκή επέκταση της απόφασης που αφορούσε την Ελλάδα μια εβδομάδα πριν, ενώ το αναγκαίο συμπλήρωμα της ήλθε λίγες μέρες μετά, με την ανακοίνωση πακέτων λιτότητας από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ύψους 300 δις ευρώ!
Εξάλλου αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στο κείμενο αφήνεται η τύχη του ελληνικού λαού σε ένα “μέτωπο” της Ελλάδας με κυβερνήσεις όπως αυτή των Μπερλουσκόνι, Φίνι και Μπόσι στην Ιταλία, εξαφανίζοντας κάθε αναγκαιότητα κοινής πάλης του ευρωπαϊκού προλεταριάτου ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, πολλώ μάλλον της πάλης για τη διάλυση της χρεοκοπημένης Ε.Ε. και την από τα κάτω, σοσιαλιστική ενοποίηση της Ευρώπης.
“Έξοδος από την ευρω-ζώνη”, όχι από την ΕΕ και τον καπιταλισμό
Κεντρικό σημείο -όμως- του κειμένου είναι άλλο... Μιας και τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν έγινε από μεριάς κυβέρνησης και προκειμένου “να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων για υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών τους κατακτήσεων” και “να μην περάσει ο νέος Μεσαίωνας”, οι “αριστεροί και προοδευτικοί οικονομολόγοι και επιστήμονες” προτείνουν την “ έξοδο από το ευρώ και την ΟΝΕ”, αλλά όχι και από την Ε.Ε. συνολικά, “ την παύση πληρωμών του χρέους και την επαναδιαπραγμάτευση του με στόχο την μείωση ή και τη διαγραφή του”, καθώς “το τεράστιο βάρος εξυπηρέτησης ενός χρέους που δεν δημιούργησαν οι εργαζόμενοι [...] παραλύει κάθε προσπάθεια άσκησης φιλολαϊκής πολιτικής”.
Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως:
1. Η έξοδος της καπιταλιστικής Ελλάδας μόνο από την ευρω-ζώνη και την ΟΝΕ , χωρίς έξοδο και από την ΕΕ και χωρίς τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της χώρας και τα αναγκαία έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από μιαν εξουσία των εργατών θα οδηγούσε τη χώρα σε κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή της -προ και μετά ΔΝΤ - χρεοκοπημένης Ουγγαρίας που είναι μέλος της ΕΕ αλλά όχι της ευρω-ζώνης. H υποτίμηση μιας επανεμφανιζόμενης δραχμής θα ήταν τόσο μεγάλη που θα οδηγούσε με ραγδαίους ρυθμούς σε πλήρη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου και της τιμής της εργατικής δύναμης και των προϊόντων της.
Μια τέτοια πρόταση ισοδυναμεί αντικειμενικά με ακόμα μεγαλύτερη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων προκειμένου να επιβιώσει ο ελληνικός καπιταλισμός.
2. Στα πλαίσια του καπιταλισμού και δη της E.E. η υποτίμηση θα άνοιγε το δρόμο για το μαζικό ξεπούλημα κάθε δημόσιας ή μη μεγάλης επιχείρησης στα ξένα μονοπώλια, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ημι-αποικία και τους εργαζομένους τους σε πραγματικούς σκλάβους σαν “αντάλλαγμα” προς τους διεθνείς χρεώστες για τη μείωση των απαιτήσεων τους για την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, γεγονός που εξαϋλώνει κάθε “φιλολαϊκό” όφελος από τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.
Στην πραγματικότητα οι υπογράφοντες το κείμενο της πρωτοβουλίας με τις προτάσεις τους αναπαράγουν ο,τι έγινε στην Αργεντινή, όπου η αποδέσμευση του πέσο από την σύνδεση με το δολάριο κι η υποτίμησή του σε συνδυασμό με το χρεοστάσιο και την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους τα πλήρωσε ο Aργεντίνικος λαός. Μερικοί συνταγογράφοι αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα αναπαράγουν στα κείμενά τους το αργεντίνικο μοντέλο, αγνοώντας ή αποκρύβοντας τη μαζική εξαθλίωση που επέφερε και μέχρι σήμερα επιφέρει στο λαό.
“Φιλολαϊκή” πολιτική από ένα αντιλαϊκό και χρεοκοπημένο Κράτος
Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τη χρεοκοπία του καπιταλισμού πρέπει να βγούμε έξω όχι μόνο από τη ιμπεριαλιστική επιτήρηση της τρόικας, έξω από την ΟΝΕ και την ΕΕ αλλά κι έξω από το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό είναι άλλωστε το νόημα της παγκόσμιας κρίσης του καπιταλισμού. Κάθε απόπειρα επανάληψης μιας κεϋνσιανού τύπου κρατικής παρέμβασης στην πραγματικότητα όχι μόνο είναι αναποτελεσματική αλλά κι επιδεινώνει την κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου και τις πληθωριστικές πιέσεις, με δραματικές συνέπειες για τις εργατικές και λαϊκές μάζες.
H «παύση πληρωμών», ένα «μορατόριουμ» ή χρεοστάσιο και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους δεν μπορούν να είναι λύση πάνω στο έδαφος του χρεοκοπημένου καπιταλισμού.
Θα πρέπει να ανατραπεί η οικονομική βάση πάνω στην οποία θα ασκηθούν οι πιέσεις από την πλευρά των καπιταλιστών, μαζί και η κυβέρνηση και το Κράτος που περιφρουρεί τις καπιταλιστικές σχέσεις ιδιοκτησίας, παραγωγής και διανομής. Με άλλα λόγια πρέπει να υπάρχει μια επαναστατική εξουσία των εργατών -η δικτατορία του προλεταριάτου- που θα τσακίσει κάθε αστική αντίσταση και θα έχει στα χέρια της όλα τα μέσα για να αναδιοργανώσει ολόκληρη την κοινωνική ζωή σε νέες , σοσιαλιστικές βάσεις.
Αντίθετα, η πρωτοβουλία “απαιτεί από την κυβέρνηση” -δηλαδή από αυτήν την αστική κυβέρνηση, επικεφαλής αυτού του αστικού Κράτους- “να θέσει επιτέλους ένα φραγμό στη ασυδοσία των τραπεζών επιβάλλοντας απαγόρευση φυγής κεφαλαίων, να προχωρήσει στην κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών, την επαναφορά στο δημόσιο των στρατηγικής σημασίας ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων” -και μάλιστα χωρίς να θέτει καν ζήτημα μη αποζημίωσης προς τα αφεντικά και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης, αφήνοντας μ' αυτόν τον τρόπο τις ζημιές και τις υποχρεώσεις τους να τις πληρώσει ο λαός.
Εξάλλου, όπως έχει δείξει η εμπειρία από την πρώτη φάση της παρούσας παγκόσμιας κρίσης, αλλά και προεκλογικές δηλώσεις του ίδιου του σημερινού Πρωθυπουργού, η “κρατικοποίηση” των τραπεζών (πχ Bank of America) ή άλλων εταιριών (πχ Fredie Mac & Fanie Mae) μέσω της αγοράς των μετοχών τους ή της παροχής άλλων εγγυήσεων από το Κράτος δεν αποτελεί άγνωστη τακτική για τις αστικές κυβερνήσεις, εφόσον κάτι τέτοιο καταστεί αναγκαίο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Απ' αυτήν την άποψη είναι ακόμα περισσότερο κενές περιεχομένου διεκδικήσεις του τύπου: “αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45% όπως ήταν μέχρι το 1981, [δηλαδή επί Κωνσταντίνου Καραμανλή του Α']... την άμεση αύξηση της φορολόγησης κεφαλαίου για να στηριχθεί η δημόσια υγεία και παιδεία [...] μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους εργαζόμενους”, ενώ ούτε συζήτηση δεν χωρά για το αν “αυτά τα μέτρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα χρηματοδότησης της οικονομίας κι αποτελούν αφετηρία μιας γενναίας αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι” με μόνη προϋπόθεση, ο λαός “να ανατρέψει τη νέα κατοχή [του ξένου κεφαλαίου και όχι ταυτόχρονα και του ελληνικού]” και “να ακυρώσει τα εξευτελιστικά, αντιλαϊκά σχέδια υποταγής στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό εξόντωσης της ΕΕ”.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι προτάσεις από μεριάς της πρωτοβουλίας εξαντλούνται στην “αναδιανομής” του πλούτου, δηλαδή μένουν καθηλωμένες μέσα στα καπιταλιστικά πλαίσια και δεν θίγουν την αστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που μπλοκάρει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και αποτελεί σε τελική ανάλυση την αιτία της κρίσης.
Για να εκπληρωθεί αυτό το πρώτο, “αριστερό” και “προοδευτικό” στάδιο, οι «αριστεροί οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί»“αναγνωρίζουν την ανάγκη διεύρυνσης του μετώπου δηλώνουν την πρόθεσή τους να συμβάλουν στο μέτρο των δυνάμεών μας σε κάθε ευρύτερη πρωτοβουλία που θα κινείται στην κατεύθυνση στήριξης των λαϊκών αγώνων και καταγγελίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Μ' άλλα λόγια, καλούν σε ένα “ευρύ” “λαϊκό” μέτωπο, ένα “νέο ΕΑΜ” -όπως το ονομάζουν άστοχα αρκετοί από τους υπογράφοντες- που απλώς και μόνο θα “καταγγέλλει” αυτήν την κυβέρνηση και θα ζητά από αυτήν την κυβέρνηση να “ανατρέψει” την ξένη “κατοχή”
Η εργατική τάξη πρέπει να ακολουθήσει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο – το δρόμο της ανεξάρτητης, αυτοργανωμένης ταξικής ενωτικής δράσης για την κατάργηση του χρέους στους διεθνείς τοκογλύφους, την εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, την αναδιοργάνωση της κοινωνίας σε σοσιαλιστικές βάσεις από την εργατική εξουσία, την πάλη μαζί με τους Ευρωπαίους εργάτες για την διάλυση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης. Για να ανοίξει αυτός ο δρόμος είναι τώρα περισσότερο από ποτέ αναγκαία η ανάπτυξη ενός επαναστατικού Κόμματος και μιας νέας επαναστατικής Διεθνούς, για την παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση και τον πανανθρώπινο ελευθεριακό κομμουνισμό.
Δημήτρης Δ. Κατσαγάνης
Εμπρός για Γενική Απεργία Διαρκείας
-Να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές σε εργασιακό και ασφαλιστικό
-Έξω το ΔΝΤ, η ΕΕ και η κυβέρνηση τους
-Κατάργηση του εξωτερικού χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών χωρίς αποζημίωση
κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση
-Εργατική Εξουσία και σοσιαλιστική διέξοδος από την κρίση
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 πμ ΜΟΥΣΕΙΟ
Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
www.eek.gr
"Σήμερα 22/6/2010 το πρωί, στον πεζόδρομο 25ης Αυγούστου που ξεκινάει απο το λιμάνι και καταλήγει στο κέντρο της πόλης, αναδυόταν μια φοβερή και τρομερή βρώμα απο τους υπονόμους η οποία σε συνδιασμό με την ζέστη δημιουργούσε μια πολύ 'ρομαντική' και 'γλυκειά' αστμόσφαιρα σε όλους τους ντόπιους...
αλλά και στους δεκάδες τουρίστες που έκαναν την ολιγόωρη βόλτα τους έχοντας μόλις βγεί απο τα κρουαζιερόπλοια.
Ο γεράκος που πουλούσε μαντήλια και ο έγχρωμος που πουλούσε αρώματα θα πρέπει να έκαναν χρυσές δουλειές. Ευτυχώς!
Τα 'καμάκια' μάταια προσπαθούσαν να πείσουν τους περαστικούς να κάτσουν στα μαγαζιά τους και να απολαύσουν τα τραγανά καλαμαράκια τους. Ξανά ευτυχώς! (για τα καμάκια δηλαδή που εν έτη 2010 ακόμη επιβιώνουν)
Εντάξει δεν συμβαίνει κάθε μέρα αυτό με την μπόχα, όμως τουλάχιστον για σήμερα ένα ήταν σίγουρο.
Το δημοκρατικό Ηράκλειο, η αιώνια πόλη σας καλοσωρίζει!"
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο νομός Χανίων λόγω της σημαντικής μείωσης των υδάτινων αποθεμάτων του
Στη σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ), ο ...
περιφερειάρχης Κρήτης και πρόεδρος του Οργανισμού Αθανάσιος Καρούντζος εισηγήθηκε να συγκληθεί άμεσα το νομαρχιακό συμβούλιο προκειμένου να επικυρώσει την πρότασή του για κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
"Καταλήξαμε στη διαπίστωση ότι ζούμε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη για άμεση αξιοποίηση των πηγών του Στύλου δεδομένου ότι σημαντικές ποσότητες νερού "χάνονται" στη θάλασσα.
"Με αυτή την κατάσταση, τουλάχιστον για δυο μήνες μια ποσότητα νερού της τάξεως των 450 ή 500 - ανάλογα τις ανάγκες -κυβικών, θα αντλείται από τις πηγές του Στύλου , προκειμένου να φανεί ότι όπου υπάρχει πρόβλημα και υπάρχει νερό το οποίο πηγαίνει προς τη θάλασσα, θα πρέπει να το εκμεταλλευόμαστε", δήλωσε ο κ. Καρούντζος.
Η λύση αυτή θα έχει προσωρινό χαρακτήρα. Ο κ. Καρούντζος τόνισε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του στην περιφέρεια Κρήτης θα έχει δρομολογήσει έργα για μόνιμη αντιμετώπιση της λειψυδρίας, μέσα από ένα πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης των υδατίνων πόρων.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΔΥΚ, οι δήμαρχοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη, λειτούργησαν ουσιαστικά σαν μια επιτροπή κρίσεων. Ο ίδιος μάλιστα πρότεινε σε κάθε δήμο όπου υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης υδάτων, να εξετάζεται επί τόπου το πρόβλημα και όχι να γίνονται απλά προβλέψεις.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι στιγμές έντασης, με δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες να καταγγέλλουν παράνομες αντλήσεις νερού από τις πηγές που διαχειρίζεται ο ΟΑΔΥΚ. Ο κ. Καρούντζος προειδοποίησε ότι "η νομιμότητα είναι για όλους".
Την τρέχουσα περίοδο, σε επίπεδο νομού Χανίων το Ακρωτήρι και τα Κεραμειά πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή από την έλλειψη νερού όχι μόνο για άρδευση αλλά και για ύδρευση.
Όπως είπε ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης "πρέπει με κάθε τρόπο να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε τις περιοχές που το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουν πρόβλημα είτε ύδρευσης είτε άρδευσης" .
Την ερχόμενη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης μαζί με το νομάρχη Χανίων και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΟΑΔΥΚ θα επισκεφτούν τις πηγές του Στύλου στον Αποκόρωνα, προκειμένου να δουν από κοντά το επίπεδο των αποθεμάτων νερού και να αποφασίσουν τι είδους παρεμβάσεις απαιτούνται για την άντληση νερού που θα παραχωρηθεί στους δήμους που πλήττονται από τη λειψυδρία
ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΟΛΠΑ, ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ
Δείτε πως ο Καρατζαφέρης μεθοδευσε τον διορισμό στελεχων του στη Βουλή. Δείτε πως χέρι - χέρι τα "παδιά" του ΛΑΟΣ πληρώνονται τώρα απο τον Ελληνικό Λαό.
Πρόσφατα ο Καρατζαφέρης ζήτησε τις παραιτήσεις "όλων των κομματικών υπαλλήλων του ΛΑΟΣ", από τις θέσεις που ο ίδιος τους έβαλε. Αυτής της μαζικής "εκκαθάρισης" προηγήθηκε στις 10 Σεπτεμβριου του 2009 (ΦΕΚ 407_2009) η ομαδική αυτόματη "απομάκρυνση από τις θέσεις τους" υπαλλήλων του ΛΑΟΣ στη Βουλή λόγω της προκήρυξης των εκλογών. Υπήρχαν περιπτώσεις που στελέχη προσλήφθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου από τον Καρατζαφέρη στη Βουλή, δηλαδή την ημέρα ακριβώς που ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Ποιος ο λόγος; Κι όμως υπήρχε λόγος
.....Και ο λόγος αυτός κρύβεται στο νέο Κανονισμό της Βουλής που πέρασε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, ο Σιούφας το 2008 για αυτό το σκοπό. Εκεί επιτρέπει την "μονιμοποίηση" όλων των υπαλλήλων πολιτικών κομμάτων που φεύγουν από την (προσωρινή αυτή) θέση τους, με απλή αίτηση των ιδίων λίγο αργότερα στη Βουλή!!!
Με άλλα λόγια και οι "απολυμένοι" γίνονται μόνιμοι στη Βουλή άλλα και ο Καρατζαφέρης εξυπηρετείται τέλεια αφού του αδειάζουν τις θέσεις του ΛΑΟΣ για να μπορέσει να διορίσει και νέα υψηλόμισθα στελέχη του στο δημόσιο
Ορισμένοι από εκείνους που έχει βολέψει στη Βουλή με διάφορους τρόπους είναι οι παρακάτω:
*Κοκκίνου Κατερίνα: Διευθύντρια του πολιτικού γραφείου και εξ απορρήτων του προέδρου του ΛΑΟΣ, η οποία διορίστηκε ως δόκιμη υπάλληλος τον Φεβρουάριο του 2009.
*Παναγιωτακόπουλος Γιάννης: Πρόεδρος της νεολαίας του ΛΑΟΣ (ΝΕΟΣ), υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2009. Διορίστηκε το Δεκέμβριο ως μετακλητός υπάλληλος.
*Καψιώτης Δημήτρης: Μέλος της Κ.Ε., μέχρι προτινος παρουσιαστής «πατριωτικών» εκπομπών στο Τηλε-άστυ και στο Ράδιο-άστυ και υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας στις τελευταίες εκλογές. Ο διορισμός του ως μονίμου υπαλλήλου έγινε τον Ιανουάριο του 2010.
*Μπετζέλου Μαρία: Πρώην επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στην «Α1», επίσης παρουσιάστρια πολιτικών εκπομπών σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, η οποία διορίστηκε σε προσωποπαγή θέση δοκίμου υπαλλήλου στις 26 Απριλίου του 2010, ενώ είχε ήδη προϋπηρεσία στη Βουλή 16 μήνες.
*Σκανδαλάκης Αντώνης: Γιος του απόστρατου Κωνσταντίνου Σκανδαλάκη, αντιπροέδρου του ΛΑΟΣ, άμεσου συνεργάτη του Γ. Καρατζαφέρη και ανθρώπου που διαχειρίζεται το κομματικό ταμείο. Μπήκε στη Βουλή στις αρχές του 2009, προσελήφθη ως μετακλητός το Νοέμβριο του ίδιου έτους και διορίστηκε σε προσωποπαγή θέση δόκιμου υπαλλήλου τον Μάρτιο του 2010.
*Κακούρος Κώστας: «Κουμάντο» στον τηλεοπτικό σταθμό του κ. Καρατζαφέρη, επαναπροσελήφθη βάσει της ρύθμισης Σιούφα ως μετακλητός υπάλληλος τον Νοέμβριο του 2009, αφού είχε παραιτηθεί λόγω της διάλυσης της Βουλής τον Σεπτέμβριο. Τον Απρίλιο του 2010 διορίστηκε ως δόκιμος υπάλληλος.
*Τζιτζώκος Ζήσης: Αρχισυντάκτης της «Α1», στέλεχος του γραφείου Τύπου του ΛΑΟΣ, διορίστηκε ως μόνιμος υπάλληλος στις 17 Φεβρουαρίου του 2010.
*Μακρής Ιωάννης: Δικηγόρος, υποψήφιος του ΛΑΟΣ στη Β Θεσσαλονίκης το 2007 και στην Ευρυτανία το 2009. Κατέλαβε προσωποπαγή θέση δόκιμου υπαλλήλου στις 26 Απριλίου του 2010.
*Μαριόλης Παναγιώτης: Αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Διορίστηκε ως δόκιμος υπάλληλος στις 16 Απριλίου του 2010.
*Αναγνώστου Κωνσταντίνος: Γιος της Ελένης Αναγνώστου, διευθύντριας οικονομικών του κόμματος. Δόκιμος υπάλληλος, βάσει του ΦΕΚ 205/2010.
Δεν είναι όμως μόνο η Βουλή. Και τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων στον ΛΑΟΣ κατέλαβαν κομματικά στελέχη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεκατρείς από τους περιφερειάρχες του ΛΑΟΣ (κάποιοι και υποψήφιοι στα κομματικά ψηφοδέλτια) έχουν καταλάβει τις θέσεις αυτές. Πρόκειται για τους Δέτση Γιάννη, Γαϊτάνη Φώτη, Τσιάπη Ακη, Χαραλαμπίδη Μιχάλη, Μπέση Δημήτρη, Δήλαρη Παναγιώτη, Στεργιέλη Γιάννη, Φιλιππόπουλο Στάθη, Κοκκώνη Νεκτάριο, Καλογερούδη Ιωάννα, Διαμαντίδου Βάσω, Θανάσουλα Λάμπρο και Ζαφειρόπουλο Λάμπρο.
Οι μεθοδεύσεις αυτές μπορεί να μην παραβιάζουν το νόμο, δεν παύουν όμως να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Τα αρνητικά σχόλια περισσεύουν ακόμη και στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ. «Με την πρακτική αυτή ο πρόεδρος παραβιάζει τις αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας που ο ίδιος διακηρύσσει» λέει στέλεχος του κόμματος, προσθέτοντας ότι σε περιόδους όπως η σημερινή όλοι οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί.
Πηγές : Ελευθεροτυπία, http://ixnos1.blogspot.com
"«Το Προεδρικό Διάταγμα για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις παραβιάζει ωμά το Σύνταγμα, καταργεί κάθε κανόνα εργατικού δικαίου και ανατρέπει κάθε μέτρο προστασίας για τους ανθρώπους του μόχθου». Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ σε μια από τις πρώτες αντιδράσεις του για το...
μνημειώδες ΠΔ Λοβέρδου.
Και τι σχόλιο έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στην παραπάνω δήλωση; «Πολύ αργά για δάκρυα, Στέλλα»!
Ιδού η δήλωση:
«Αν κανείς ερχόταν πρώτη φορά στην Ελλάδα θα μπορούσε...
να πει είναι ένας μαχητικός πρόεδρος που αγωνίζεται και να εντυπωσιαστεί γιατί είναι και βασικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ» είπε μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Από ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ"
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες εγκαινίασε μια αλυσίδα σούπερ-μάρκετ που η κυβέρνησή του εθνικοποίησε νωρίτερα εφέτος από...
έναν όμιλο Γαλλικών και Κολομβιάνικων συμφερόντων, και σχολίασε ότι ήδη παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερα έσοδα και κέρδη.
Ο Τσάβες είπε ότι η αλυσίδα των 40 πολυκαταστημάτων προστίθεται σε ένα μεγάλο κατάλογο κρατικών κέντρων διανομής τροφίμων που λειτουργούν στη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ Exito και Cada, πλειοψηφικός μέτοχος των οποίων ήταν ο Γαλλικός όμιλος Casino, κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση των τιμών των τροφίμων και εναρμονισμένες πρακτικές και εθνικοποιήθηκαν την 20ή Ιανουαρίου. Άνοιξαν ξανά υπό κρατική διεύθυνση.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε ότι οι χαμηλότερες τιμές των προϊόντων που εισήχθησαν στα καταστήματα υπό κρατική διεύθυνση οδήγησαν στην αύξηση των πελατών τους κατά 30% και των κερδών τους κατά 39%. "Ο σοσιαλισμός είναι καλύτερος από τον καπιταλισμό και αυτό αποδεικνύουμε", είπε ο Τσάβες μιλώντας στα διευθυντικά στελέχη της αλυσίδας.
Διεκδικώντας την κατάργηση του χρέους…
Ζήτημα δημοκρατίας
Μα ποιος κυβερνά αυτή την χώρα: η εκλεγμένη κυβέρνηση ή η «τρόϊκα», οι κάθε λογής χρηματοοικονομικοί οίκοι- για απατεώνες ολκής πρόκειται- και οι αγορές; Δεν πρόκειται για ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, μέσα σε αυτό το σύμπλεγμα των χρηματοοικονομικών απατεώνων που αλλάζουν τις μοίρες της χώρας με το πάτημα ενός κουμπιού βρίσκονται και ελληνικά κεφάλαια, όπως φάνηκε και απ΄ το ζήτημα του χρέους και θα δούμε παρακάτω, αλλά σκέτα, νέτα για ζήτημα δημοκρατίας. Όχι μιας προχωρημένης μορφής άμεσης συμμετοχικής δημοκρατίας αλλά για το ζήτημα της αναίρεσης της λαϊκής βούλησης, για αναίρεση των λειτουργιών της αντιπροσωπευτικής μας δημοκρατίας. Για ένα κοινοβουλευτικό ολοκληρωτισμό, με το κοινοβούλιο να επικυρώνει αποφάσεις που έχουν παρθεί σε μη εκλεγμένα όργανα.
Η κήρυξη μιας κατάστασης διαρκούς «έκτακτης ανάγκης» από μια τυπικά εκλεγμένη κυβέρνηση που και η ίδια έχει αναιρέσει την δεδηλωμένη της και έχει σπάσει το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει εκλεγεί. Μπροστά σε μια τέτοια κυβέρνηση και αντιδημοκρατική κατάσταση η αντίσταση σύμφωνα με και με το σύνταγμα δεν είναι δικαίωμα αλλά καθήκον των πολιτών.
Μα θα μου πείτε υπάρχει κρίση, υπάρχει χρέος, η πατρίδα κινδυνεύει!!! Ωραία για τις ανάγκες της κουβέντας ας συμφωνήσω, μόνο που αυτό στα μάτια του λαού είναι συσκοτισμένο, είναι ένα σημείο που ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, ούτε τα ΜΜΕ την έχουν ξεκαθαρίσει και καθόλου τυχαία για ευνόητους λόγους.
Κέρδη, κέρδη, κέρδη…
Ο Ελληνικός λαός δημοκρατικά εξέλεξε μια κυβέρνηση που του υποσχόταν αναδιανομή του πλούτου, καλύτερες μέρες, και βλέπει, ζει χειρότερες μέρες. Ακρίβεια, ανεργία, κινδυνολογία πως θα χρεοκοπήσουμε, πως θα χάσει τα ελάχιστα χρήματα που έχει στις τράπεζες, τα μαγαζάκια να κλείνουν, τα κινέζικα να ανοίγουν παντού. Να ακούει για κάτι ξένα περίεργα ονόματα, όπως moody’s που υποβαθμίζουν την χώρα και να μην κατανοεί εν τέλει τι είναι αυτό, να ζει στο πετσί του όμως δυστυχώς τις συνέπειες.
Να βλέπει όμως και τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις πάρα την κρίση να έχουν μαζέψει όλα τα χρήματα και να θέλουν και άλλα, να πράττουν το παν για να πάρουν κι άλλα. Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις έχουν μαζέψει όλο τον πλούτο: Το ενεργητικό των τραπεζών το 2009 έφτασε στα 579 δις € παρουσιάζοντας από το 2000 μια αύξηση κατά 148%.Αντίστοιχα το 2009 το ενεργητικό των μεγάλων επιχειρήσεων στην χώρα μας έφτασε τα 700 δις €.
Να βλέπει τις 10.000 ελληνικές «οφ σορ» εταιρείες να διακινούν περίπου 500 δις € ετησίως, την παραοικονομία να προσεγγίζει τα 96 δις € (στο 40% του ΑΕΠ), τις καταθέσεις προθεσμίας και τα repos των επιχειρήσεων να φτάνουν στα 413 δις € και τα κέρδη του χρηματιστηρίου την τελευταία δεκαετία να ξεπερνούν τα 60 δις €.
Την ίδια στιγμή 8.282 μεγαλο-οφειλέτες- φυσικά και νομικά πρόσωπα- να χρωστάνε 20 δις € στο δημόσιο(εφορία), η φοροδιαφυγή στα 25-30 δις € και η εισφοροδιαφυγή προς το ΙΚΑ να ξεπερνά τα 8 δις €, με το κράτος όμως να χρωστά και αυτό στα ταμεία λόγω τριμερούς 7 δις €. Οι επιδοτήσεις όμως προς τις επιχειρήσεις να φτάνουν τα 50 δις € και τα Νατοϊκά εξοπλιστικά προγράμματα (2006-2015) να φθάνουν τα 27 δις €.
Κέρδη από την μια, φτώχια από την άλλη, με κύριο υπεύθυνο το πολιτικό δυναμικό που κυβέρνησε αυτό τον τόπο, παραδίδοντας την εξουσία και τον πλούτο στην οικονομική ολιγαρχία, που παρά την κρίση της, ζει ζωή χαρισάμενη, κάνοντας γαμήλια πάρτυ σε ιστορικούς χώρους-σύμβολα, για τέτοια παρακμή και δυσωδία μιλάμε.
Μιλάνε φυσικά για την κρίση που δεν είναι τίποτε άλλο από το μπλοκάρισμα του μηχανισμού αύξησης των κερδών τους, το μπλοκάρισμα του μηχανισμού να ξεζουμίσουν τα σώματα των ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την εργασία τους. Και πως ξεμπλοκάρουν την κρεατομηχανή των κερδών τους, μα αφαιρώντας όσα ελάχιστα δικαιώματα είχαν οι εργαζόμενοι!!!
Ε ναι σαφώς σε μια τέτοια ολοκληρωτικά καπιταλιστική κατάσταση η δημοκρατία, έστω και μια κουτσουρεμένη αντιπροσωπευτική δημοκρατία αποτελεί εμπόδιο στα σχεδία τους να χρεοκοπήσουν την χώρα δίχως να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Χρέος= καπιταλιστική κλοπή
Μα τι είναι το περίφημο δημόσιο χρέος; Μα τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από τα φέσια που έχουν ρίξει στην χώρα λαμόγια, επιχειρηματίες, χρηματιστές και τραπεζίτες.
Το χρέος είναι ένα εργαλείο να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι, οι φτωχοί, φτωχότεροι και στο τέλος να ξαναβγαίνουν κερδισμένοι αυτοί που την φέσωσαν… Οι ίδιοι, π,χ τράπεζες δανείζουν το κράτος με υψηλό επιτόκιο, περίπου 5%, ενώ οι ίδιοι δανείζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο, 1%, στην συνέχεια το κράτος τους τα επιστρέφει ως επιδότηση- πχ τα 28 δις στις τράπεζες- τσάμπα χρήμα δηλαδή- για να τα ζητήσουν πίσω οι τελευταίες ως χρωστούμενα, ως δημόσιο χρέος.
Με μια μόνο μονάχα ελληνική τράπεζα να έχει στα χαρτοφυλάκιά της ελληνικά ομόλογα όσα το σύνολο των γερμανικών! H εθνική κατείχε τον Φεβρουάριο του 2010 κρατικά χρεώγραφα αξίας 17,9 δις ευρώ! Kαι ακολουθούσαν: η Eurobank με 9,4 δις, η Alpha 7,5 δις ευρώ· η Πειραιώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από 5,5 δις ο καθένας· και η Αγροτική 1,1 δις. Σύνολο ελληνικού χρέους σε ελληνικές τράπεζες: 46,9 δις, μεγαλύτερο κατά πολύ απ’ το σύνολο εκείνου που βρίσκεται σε γερμανικά χέρια (και όχι μόνο τραπεζών), και σχεδόν ίσο με το σύνολο εκείνου που βρίσκεται σε ελβετικά!
«Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» και μείς πληρώνουμε… με μόλις το 15% του 1 περίπου τρις € του συνολικού χρέους να πηγαίνει για την ικανοποίηση των λαϊκών και εργατικών αναγκών και τα υπόλοιπα άγρια φαγοπότια που τα ονομάζουν οικονομική ανάπτυξη. Για μια τέτοια κομπίνα πρόκειται και για αυτό το λόγο ως ένα σημείο έχει δίκαιο το ΚΚΕ που δεν αναγνωρίζει το χρέος, μόνο που αυτή η θέση θα πρέπει να συνδυαστεί με το σύνθημα παύση και κατάργηση του χρέους.
Και με βάση αυτό το σύνθημα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των λαϊκών και εργατικών δικαιωμάτων να οικοδομηθεί ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο.
Παλεύοντας για
· Ανατροπή των μέτρων κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ
· Άμεση παύση πληρωμών του ληστρικού χρέους - κατάργηση του χρέους
· Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο σαν προϋπόθεση για την προστασία του συσσωρευμένου μόχθου των εργαζόμενων
· Αντικαπιταλιστική ρήξη – αποδέσμευση από την ΟΝΕ, την Ευρωζώνη και την ΕΕ
· Απαγόρευση των απολύσεων – πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς – κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις - μείωση των ωρών εργασίας - μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
· Αύξηση της φορολογίας του κεφαλαίου – κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων για τους καπιταλιστές– φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας
· Να μην περάσει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα και η λογική της ανταποδοτικότητας και της ατομικής ευθύνης – Δημόσιο αναδιανεμητικό, κοινωνικό, ασφαλιστικό σύστημα. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης
· Δημόσια και Δωρεάν υψηλού επιπέδου Παιδεία – Υγεία – Ασφάλιση για όλους
· Να κοπούν οι εξοπλισμοί
· Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες
Δημήτρης Αργυρός
"Την προηγούμενη εβδομάδα,θέλησα νά προβώ σέ ανάληψη 20.000 ευρώ,από τά διαθέσιμα τού λογαριασμού μου στήν ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Επί τρείς ημέρες μέ ""τρενάριζαν"" καί τήν τρίτη ημέρα πού μού αρνήθηκαν έκ νέου τήν ανάληψη,μέ τό επιχείρημα,ότι δέν διαθέτουν διαθέσιμα,έφυγα εκνευρισμένος.
Σήμερα επισκέφθηκα ...
άλλο υποκατάστημα,σέ άλλη περιοχή τής Πόλεως μου,αλλά κι εκεί παρ΄ ολο πού ετηλεφώνησε ή υπάλληλος καί σέ άλλο υποκατάστημα,ή απάντηση ήτο αρνητική,αφού μέ ενημέρωσαν ότι θά πρέπει νά περιμένω δύο ακόμη ημέρες.
Αυτήν τήν φορά επισκέφθηκα τόν εισαγγελέα (μία νευρωτική γεροντοκόρη),διά νά παραπονεθώ ότι παραβιάζονται κατάφωρα προφανή κι αυτονόητα δικαίωματά μου.
Ή κυρία-νευρωτική λοιπόν,ακόμη καί στόν πρόλογο τού αιτήματός μου,άρχισε νά υλακτεί καί νά μού λέει αυστηρά μεταξύ άλλων,""....απασχολείς τόν εισαγγελέα επειδή δέν σού δίνει τό ΑΤΜ χρήματα???...".
Τής απάντησα,ότι δέν πρόκειται διά βλάβη τού ΑΤΜ,αλλά διά ΑΡΝΗΣΗ υπαλλήλου-ταμία τής Τράπεζας,(τής ίδιας τής Τράπεζα ουσιαστικά κι όχι τού φουκαρά υπαλλήλου,ό οποίος εντολές εκτελεί),νά μού ΔΩΣΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.
Αυτή όμως,συνέχιζε νά γκαρίζη πλέον κι αφού τής είπα ένα ειρωνικό συγγνώμη έφυγα,δια@@@@στέλνοντας την,ψιθυριστά.
Εάν αυτό,δηλαδή άρνησης τράπεζας νά χορηγήση αιτούμενο ποσό καταθέτη από διαθέσιμα αλλά καί σχετική καταγγελία πρός εισαγγελέα,είχαν συμβή στήν ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ,θά είχαν κινητοποιηθεί όλοι οί θεσμοί της,σύν τήν Μέρκελ,διά νά διαφυλαχθεί/προστατευθεί ό ΠΟΛΙΤΗΣ!!!!!
Φυσικά στήν Ελλάδα τής απόλυτης παρακμής ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ού τόπος εστί(ν).
Πώς τό έλεγε άλλωστε ό ΕΘΝΑΡΧΗΣ???
Η ΕΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΜΠΟΥΡΔ............!!!!!
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ.
ΑΗΔΙΑΖΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να βάλουν κίνητρα για να μην απολύουν οι εργοδότες έβαλαν κίνητρα για να απολύουν. Και πως να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος όταν γίνονται τέτοια πράγματα; Η γενιά των 700 ευρώ κατέβηκε άλλα 100 ευρώ και μετατράπηκε σε γενιά των 600 ενώ παράλληλα οι τιμές...
στα καθημερινά προϊόντα όλο και ακριβαίνουν! Είναι κρίμα όμως να βλέπουμε τον Ανδρέα Λοβέρδο να προσπαθεί να στηρίξει τα απάνθρωπα μέτρα και να να υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι σοσιαλιστική και δημοκρατική. Εδώ πλέον αποφασίζει το ΔΝΤ και μόνο...